Israelische rechtbank: ‘IDF niet verantwoordelijk voor dood Corrie’

Rachel Corrie
Rachel Corrie kwam in Gaza om het leven

De dood van de activiste Rachel Corrie is de IDF niet aan te rekenen, zo oordeelde een Israelische rechtbank in een civiele procedure die de ouders van de Amerikaanse in 2005 aansponnen tegen het Israelische leger. Corrie kwam in 2003 tijdens een demonstratie in Gaza om het leven, toen zij onder een bulldozer terechtkwam van het Israelische leger. In 2003 kwam de IDF na een intern onderzoek tot de conclusie dat de dood van Corrie een ongeluk was en dat zij er met haar roekeloze actie voor heeft gekozen haar leven op het spel te zetten. De rechter volgde die uitspraak vandaag.

De bestuurder van de militaire bulldozer heeft tijdens de rechtszaak aangegeven dat hij de pro-Palestijnse activiste niet had gezien toen zij voor de bulldozer ging lopen. Zij deed dit om hiermee de sloop van de Palestijnse huizen in de Gazastrook tegen te gaan. Het Israelische leger sloopte de huizen om een einde te maken aan de constante raketbarrage vanuit de Gazastrook op Israel en nederzettingen binnen de strook.

De London Evening Standard publiceerde de toelichting op de uitspraak van rechter Gershon. Gershon zei dat Corrie zichzelf in een gevaarlijke situatie heeft gebracht en noemde haar dood het resultaat van een ongeluk dat ze zelf veroorzaakt heeft. Daarmee stond hij achter de uitkomsten van het onderzoek van het Israelische leger in 2003. De eis van de ouders van Corrie voor schadevergoeding voor het symbolische bedrag van 1 dollar, voor geleden schade en tegemoetkoming in juridische kosten, werd door de rechter afgewezen.

Bron: cidi.nl