Antisemitisme bij Venezolaanse kiescampagne

Chavez (links) en tegenkandidaat Capriles (rechts) met Joodse voorouders

Uit een recent onderzoek blijkt dat de kiescampagne tussen huidig president Hugo Chavez en oppositiekandidaat Henrique Capriles-Radonski, een overtuigd katholiek, zorgt voor antisemitische oprispingen.

De staatsmedia en de supporters van Chavez (die al 14 jaar aan de macht is), schuwen er niet voor om de tegenstander bij de presidentsverkiezingen die op 7 oktober zullen plaatsvinden met de regelmaat van een klok als een baarlijke duivel voor te stellen. Zo blijkt uit een studie van de universiteit van Tel Aviv en meer bepaald van het Kantor Centrum voor de Studie van het Antisemitisme.

“Dit gebeurt op verschillende manieren zoals door het belasteren, het bedreigen en het uiten van samenzweringstheorieën (meestal door Capriles af te schilderen als een Zionistisch agent en door het dooreenweven van klassiek- en neo-antisemitisme)”, aldus Lidia Lerner, experte inzake Latijns-Amerika die het rapport opmaakte. “Een zege van Capriles, zo wordt beweerd, zal onvermijdelijk leiden tot Zionistische infiltratie”.

In de door de regering gecontroleerde media verschenen al herhaaldelijk opiniestukken en editorialen die sinds Radonski zijn kandidatuur in februari bekend maakte, waarschuwen voor een “Zionistische overname”. Hij was overigens ook al het voorwerp van meerdere antisemitische spotprenten.

Radonski werd gekozen om de Democratische Eenheidscoalitie te vertegenwoordigen, een collectief van dertig partijen dat vrijwel de voltallige Venezolaanse oppositie vertegenwoordigt. De vader van Capriles was een katholiek die Sefardisch-Joodse voorouders had. De familie langs moederszijde bestaat uit Oost-Europese Holocaust-overlevenden. Capriles ontkent zijn Joodse afkomst niet maar beschouwt zichzelf als een toegewijd katholiek.