Gigantisch Joods Cultureel Centrum doet deuren open in Oekraïne

In Dniprotetrovsk, een centrumstad in Oekraïne, werd deze week het grootste Joodse cultuurcentrum ter wereld geopend. Onder de talrijke VIP gasten waren naaste ambassadeurs en politci ook de Israëlische Sefardische opperrabbijn Shloma Oamar en Yudi Edelstein, de minister voor de diaspora van de Joodse staat, aanwezig.

Het nieuwe Menorahcomplex telt twintig verdiepingen en heeft een oppervlakte van vijftigduizend vierkante meter, het kon gerealiseerd worden dank zij de ondersteuning van twee plaatselijke zakenmannen Ihor Kolomoiskiy en Hennadiy Bogolubov.

Het nieuwe cultuurpaleis kostte zestig miljoen dollar en naast conferentiezalen, een holocaustmuseum herbergt het ook een viersterrenhotel met speciale liftaccomadatie voor de sabbat.
Igor Kolomoisky is de voorzitter van de European Jewish Union en van Jewish News One TV. De ondervoorzitter van deze Europese koepelorganisatie is de Belgische Joel Rubinfeld, de voormalige voorzitter van het CCOJB

Hier kan u een videoverslag van de opening bekijken

In Dnipropetrovsk, met 1,2 miljoen inwoners de derde grootste stad in het land, werden in oktober 1941 11.000 Joden neergeschoten door de nazi’s. Tegen het einde van de oorlog was de Joodse bevolking uitgemoord: van de 80.0000 Joden wisten maar 15 personen de barbarijen te overleven. Toch is er opnieuw een bloeiend Joods leven deze stad.