Toneelgezelschap ’t Kelderken brengt Getto op de planken

Met “Getto” brengt ’t Kelderken, een toneelgezelschap uit Kemzeke, een bewogen stuk geschiedenis voor het voetlicht. In een aantal scènes wordt weergegeven wat er zich tussen 1939 en 1944 afspeelde in Warschau toen de Joodse bevolking daar door de Duitse bezetter werd samengedreven in een afgesloten wijk, het bekende getto. Op het podium volgt een evocatie van de erbarmelijke omstandigheden waarin de Joden trachtten te overleven. Veel gettobewoners overleden door ziekte en ondervoeding, anderen werden door de Duitsers zomaar neergeschoten en er werden grote aantallen onschuldige mensen afgevoerd naar de vernietigingskampen.

Mevrouw Marina Dullaert, de voorzitter van het gezelschap,  liet weten dat het een reeds lang gekoesterde wens van haar toneelgezelschap is om dit stuk van Steven De Lelie op de planken te brengen. “Nu naar aanleiding van ons 35-jarig jubileum is het zo ver en dat is geen van zelfsprekendheid want we hebben voor de uitvoering een bezetting van een veertigtal acteurs waaronder ook kinderen” aldus de voorzitter die het een groot voordeel noemt dat auteur De Lelie zelf ook het stuk regisseert.

De theaterbezoekers zullen ingrijpend confronteerd worden met de aandoenlijke geschiedenis van Nadya, een jong meisje dat gelukkig is als ze kan zingen en dansen en ook mag optreden. Als de Duitsers Polen binnenvallen en bezetten, maakt ze de vernederingen van de Joodse bevolking mee, de verplichte verhuis naar het getto en krijgt ze het steeds moeilijker. Ze weet te overleven, maar de gebeurtenissen zitten voor altijd in haar geheugen gegrift.

“Bij het repeteren van het sukt staan mensen echt stil bij de drama’s die zich daar hebben afgespeeld. Verschrikkelijk! Er zijn al wat tranen gevloeid bij het instuderen van het werk en idereen beseft nu ook beter wat mensen hebben meegemaakt” aldus Dullaert tegen Joods Actueel

Ook jonge kinderen studeren hun rol in
Advertentie

Practische info: Getto – tekst en regie: Steven De Lelie – door toneelgezelschap ’t Kelderken Kemzeke –  op vrij 16 en za 17 november, vrij 23 en za 24 november, vrij 30 november en za 1 december 2012  – aanvang 20u – in het Parochiecentrum, Molenstraat 13 in Kemzeke – Genummerde kaarten kosten 9€ (in voorverkoop, aan kassa 10€) groepen vanaf 20 personen: 8€ – verkrijgbaar bij fam. Van Guyse-Dullaert Holstraat 8 9170 Sint-Gillis-Waas – tel. 03/707.15.02 of email naar  polenmarina@skynet.be