​Wonderkind Alma Deutscher, de nieuwe Mozart, schrijft opera op zevenjarige leeftijd

De zevenjarige Alma Deutscher,  het muzikale dochtertje van Guy en Janie Deutscher,  is door de wereldpers ontdekt als de Joodse mini-Mozart

Haar vader, een Israëli, is een vermaard linguist die aan de universiteit van Manchester doceert. Zelf is de man geen onaardig amateurmuzikant en hij vertelde journalisten hoe Alma al op tweejarige leeftijd bij het horen van de noten op de piano die foutloos kon benoemen. Daarmee is ze zelfs Mozart te snel af want  die beschikte pas op driejarige leeftijd over deze muzikale vaardigheid. Amper een jaar nadat Alma van haar ouders haar eerste viool kreeg kon de jonge muzikande de sonates van Handel spelen.

Helemaal in de voetsporen van Mozart stapte ALma  eerder dit jaar toen ze haar eerste opera componeerde . Het voorval kwam ook de BBC ter ore (klik op deze link) en het Amerikaanse ABC nieuws (zie clipje hierboven).

Zelf blijft de pientere jonge dame nuchter onder de grote bijval die ze nu in het Verenigd Koninkrijk geniet. Dat neemt niet weg dat ze veeleisende muzikale eisen aan zichzelf stelt: “Ik wil componeren als Mozart, zo goed viool spelen als Perlman en zo goed klavier spelen als Daniel Barenboim” stelt de jongedame. Om haar wensen te helpen realiseren zijn haar ouders nu gaan wonen in de buurt van de Yehudi Menuhinschool, de meest gerenomeerde Britse muziekinstelling waar deze kleine supertalenten terecht kunnen. Yehudi Menuhin, de beroemdste violist allertijden was zelf ook een Joods wonderkind die op zevenjarige leeftijd al concerten speelde.