Opinie: “Schaf overbodige subsidies aan ngo’s af”

Intal gebruikt subsidies om anti-Israël acties bij ons op te zetten, dat heeft niets met ontwikkelingshulp te maken
Intal gebruikt subsidies om anti-Israël acties bij ons op te zetten, dat heeft niets met ontwikkelingshulp te maken

Thierry Debels, financieel expert en auteur van verscheidene boeken over economische onderwerpen, pleit in een opiniestuk in Joods Actueel voor het afschaffen van de subsidies aan ngo’s. Volgens de auteur is er onvoldoende controle, gebruiken deze organisaties hun subsidies voor politieke propaganda en zijn er betere manieren om het Zuiden financieel te ondersteunen.

Nederland heeft een nieuwe regering. Eén van de interessante beleidsmaatregelen is de drastische besparing op ontwikkelingssamenwerking. Gidsland Nederland wil maar liefst een miljard euro besparen op die post en volgens sommigen zal de besparing nog hoger uitkomen.

Nederland zal ondermeer het mes zetten in de talrijke subsidies aan allerhande ngo’s. Dat is een goede zaak. Er is immers geen enkele reden om de ontwikkelingshulp via deze omweg te financieren.

Wat is de gebruikelijke route nu? De overheid – federaal of via de deelstaten – geeft royaal geld aan ngo’s. In ons land gaat het over honderden miljoen euro’s. Deze ngo’s werken op hun beurt samen met ngo’s in het Zuiden. Soms werken de ngo’s in het Zuiden op hun beurt samen met plaatseljke ngo’s. Kunt u nog volgen? Hoeveel euro’s komen uiteindelijk ter plaatse? Waarom zouden we deze twee of drie laatste tussenposten niet uitschakelen? Er is immers steeds meer wetenschappelijk bewijsmateriaal aanwezig dat directe hulp van de ene staat aan de andere staat het beste werkt, bilaterale hulp dus.

Laten we het voorbeeld nemen van de organisatie INTAL. De organisatie is vooral gekend omwille van het bashen op Israël maar werkt volgens de eigen website ook aan de gezondheidszorg in het Zuiden. Volgens de kruispuntbank bestaat de ngo INTAL niet eens. Volgens INTAL worden de fondsen verzameld via de ngo Geneeskunde voor de Derde Wereld. Deze werkt op zijn beurt met ngo’s in het Zuiden zoals MSP in Latijns-Amerika. Het is een mooi voorbeeld van de lange en nutteloze ketting waarbij er onvermijdelijk ‘geld aan de strijkstok’ blijft hangen. Een ngo beheren kost immers geld.

Advertentie

Bovendien wenden een niet onbelangrijk aantal ngo’s belastingsgelden aan om het Midden-Oostenconflict naar België te importeren. Dat heeft niets  met ontwikkelingshulp te maken maar eerder met politieke propaganda en het radicaliseren van jonge moslims tegen de Westerse samenleving bij ons. Een ander probleem is dat – eens de subsidie is goedgekeurd – er weinig tot geen controle is of de gelden effectief worden aangewend voor het beoogde doel. Dat leidt tot de hallucinante situaties waarbij sommige ngo’s honderdduizenden euro’s op hun bankrekening hebben staan (Nvdr zie hier).

Thierry Debels
Thierry Debels

Daarom deze oproep: ook ons land kan op ontwikkelingssamenwerking besparen. Begin met de subsidies aan ngo’s af te schaffen. Het Zuiden zal onze politici dankbaar zijn.