Gidsen Holocaustmuseum naar Auschwitz

Vorige maand trok een groep van meer dan vijftig gidsen-in-opleiding vanaf de luchthaven in Zaventem richting Krakau met de bedoeling een driedaags bezoek aan het uitroeiingskamp in Auschwitz-Birkenauu te brengen.

Het Joods Museum van Deportatie en Verzet organiseerde deze reis in het kader van de gidsenopleiding die deels door het museum zelf en door de gidsenopleiding van het Centrum voor Volwassenenonderwijs in Antwerpen wordt gegeven. Zo’n 100.000 jaarlijkse bezoekerw worden verwacht met de opening van het nieuwe museum (vroeger 30.000). Vandaar ook de bijzonder aandacht voor de gidsencursus.

Historicus Jan Maes was diep onder de indruk van de reis naar Polen. Zoals voor de meeste cursisten in deze groep was het ook voor hem een eerste bezoek aan het kamp. Maes had de gebedsmantel van Alexander Grosz meegenomen. Grosz werd door de nazi’s in Auschwitz vermoord en Maes kwam later in het bezit van deze tallit. Tijdens een herdenkingsdienst in het kamp, die door alle gidsen werd bijgewoond, sprak Roland Kirchner met de tallit om het Joodse Kaddishjgebed uit. Voor de vermoordde Grosz. “Dat moment was hartverscheurend, dat blijft me bij tot mijn laatste snik”, aldus Maes.

De gidsenopleiding van het Joods Museum van Deportatie en Verzet werd ingericht voor zowel Franstaligen als Nederlandstaligen. Omdat de eersten in de minderheid zijn, ongeveer een twaalftal op een totaal van 60 cursisten hebben een tiental Nederlandstalige gidsen besloten om de Franstalige cursus te volgen, onder hen ook Patsy Ambach (de vrouw van Paul Ambach, nvdr.) die perfect tweetalig is. Ook Maes zelf volgde de opleiding in het Frans. Volgens hem hebben beide groepen deelnemers het allergrootste respect voor elkaar. Dat het bezoek van Auschwitz in de gidsenopleiding zit noemt hij de meest verstandige keuze die de museumleiding kon maken. “Na een bezoek aan Auschwitz ben je niet meer dezelfde, alles wat je weet of vertelt over de Holocaust krijgt een persoonlijke dimensie en dat is belangrijk want dat gaan ook de bezoekers straks opmerken aan je betoog”.

Joods Actueel vernam dat de koning op 26 november het nieuwe museum zou bezoeken. Eerder bezocht kroonprins Filip vorige maand in gezelschap van premier Elio di Rupo het memoriaal in Mechelen.