Joodse Organisaties hebben vragen over VRT-berichtgeving van de voorbije dagen, ook N-VA vraagt duidelijkheid

Wim Willems, hoofdredacteur van de nieuwsdienst
Wim Willems, hoofdredacteur van de nieuwsdienst

Het Forum der Joodse Organisaties vraagt een onderhoud met minister van media, Ingrid Lieten. De Joodse koepelvereniging verstuurde een persbericht waarin ze zich zorgen maakte over de manier waarop de openbare omroep het opflakkerend geweld in Israël en Gaza in beeld bracht.

Het haalde hiervoor verschillende bewijzen aan die op een neiging naar overbelichting van de Palestijnse zijde zou wijzen.

De N-VA, bij monde van woordvoerder Bart Van Camp, liet ondertussen weten dat zijn partij graag tekst en uitleg kreeg van de openbare omroep over de aantijgingen en specifieke bezwaren die het Forum in zijn persbericht aanhaalde.

Hieronder het communiqué:

Het FORUM der Joodse Organisaties is verbaasd over de VRT- berichtgeving omtrent het Midden-Oostenconflict. Natuurlijk is de aandacht voor slachtoffers een wezenlijk onderdeel van elke verslaggeving over een gewapend treffen, maar dat geldt niet enkel voor de Palestijnse maar ook voor de Israëlische kant van het verhaal.

Advertentie

–          Radiocorrespondent Jens Franssen brengt voor de radio verslag uit vanuit Gaza, Rudi Vranckx doet dat voor de TV-journaals. Er werd geen correspondent naar Israël gestuurd. Vanuit Gaza horen we dan ook dagelijks verschillende human-interest artikels, vanuit Israël is dat niet het geval.

–          Bij een fotoserie op de website van de VRT werden enkel slachtoffers vanuit Gaza getoond, de Israëlische context werd uitsluitend geïllustreerd  met beeldmateriaal van Israëlische militairen. Wat niet te zien was waren Israëlische burgers die voor hun leven rennen en dagenlang in schuilkelders moeten verblijven. Na een publicatie hierover op Joods Actueel werden er nu ook enkele foto’s vanuit Israël toegevoegd.

–          Kritische berichten aan het adres van Israël worden gretig overgenomen terwijl reacties met begrip voor de acties veel minder of niet aan bod komen. Zo werd de verklaring van de EU, waarbij gesteld werd dat Israël het recht heeft om zijn burgers te beschermen en te verdedigen tegen de terreuraanslagen vanuit Gaza, niet gebracht. Begrijpen wie het kan, maar dit officiële standpunt van de Europese leiders werd straal genegeerd door onze openbare omroep

–          Het VRT-jeugdjournaal meldde dat de reden voor de oorlog lag in het feit dat Israël wil dat de Palestijnen “weggaan” uit Gaza en de Westelijke Jordaanoever.

–          Wij vinden het bijzonder spijtig dat ook de dood van tientallen Palestijnse burgers die vorige week om het leven gebracht werden door Syrische troepen in Damascus op geen enkele aandacht van de VRT kon rekenen. Dat roept de vraag op waarom de dood van onschuldige Palestijnse burgers deze week wel aan bod komt maar vorige week niet. Het Forum verwacht dan ook een antwoord op deze specifieke vraag te vernemen.

Een openbare omroep heeft zeker als taak om oorzaak en gevolg niet door elkaar te halen. De oorzaak voor het huidige conflict is de escalerende rakettenregen vanwege Hamas op het zuiden van Israël zoals ook door de Amerikaanse president, bondskanselier Merkel en de Britse minister van Buitenlandse Zaken duidelijk werd gesteld.

We hopen dat de beleidsmakers bij de VRT zich ernstig zullen bezinnen over de wijze waarop hun verslaggeving tot stand komt en het FORUM der Joodse Organisatie zal haar bezorgdheid en standpunten in deze aan de bevoegde minister van Media, mevrouw Ingrid Lieten, overmaken.

Advertentie

Wij willen afsluiten met de wens dat het geweld aan beide zijden spoedig  zou eindigen en vooral dat er eindelijk een duurzame vrede zou  heersen in de regio.

Kouky Frohmann, voorzitter FJO