Waardevolle Joodse kunstcollectie komt naar België

Ursula Schubert, Jüdische Buchkunst

De collecties van de Universiteit Antwerpen, de Kazerne Dossin in Mechelen en het Joods Museum van België in Brussel zijn een stuk uitgebreider geworden. De drie organisaties ontvangen elk een deel van de grote collectie van de Duitse familie Lammel.

Het gaat over boeken, drukwerk, affiches, postkaarten, schilderijen, etsen, tekeningen, gravures en beeldhouwwerken, allemaal uitingen van Joodse cultuur, taal en geschiedenis.

De Universiteitsbibliotheek van de Universiteit Antwerpen ontvangt ongeveer 3500 boeken over Joodse cultuur, taal en geschiedenis. De collectie wordt op dit moment verwerkt en wordt later beschikbaar voor de gebruikers. Het is een belangrijke aanvulling op de collectie die bijeen werd gebracht door de bibliotheek in samenwerking met het Instituut voor Joodse Studies van de Universiteit Antwerpen.

Het museum Kazerne Dossin in Mechelen krijgt het gedeelte van de collectie rond de Holocaust en de deportatie. Het betreft een duizendtal boeken, zes schilderijen, een verzameling etsen over de Holocaust en een verzameling antisemitische postkaarten en drukwerken. De volledig vernieuwde Kazerne Dossin, Memoriaal, Museum en Documentatiecentrum voor Holocaust en Mensenrechten opent binnenkort de deuren. Deze is geheel gewijd aan de Holocaust en de deportatie.

Moreh, The Wandering Jew, ets, 1969

Het Joods Museum van België ontvangt schilderijen, tekeningen, gravures, boeken, beeldhouwwerken, affiches en postkaarten. Alles samen gaat het om 653 objecten, die reeds zijn ingevoerd in de databank van het museum. Alle werken werden gefotografeerd of gescand. Het museum zal een artikel wijden aan deze schenking in het tijdschrift MUSE’ON en een belangrijke tentoonstelling zal gewijd worden aan deze collectie in het museum.

Advertentie

Manfred en Christel Lammel brachten de grote collectie bijeen vanaf de jaren zeventig. Zij openden toen hun galerie voor Joodse kunstenaars in het Duitse Nettersheim-Zingsheim. De Joodse kunstenaar Andre Goezu speelde een belangrijke rol bij de totstandkoming van de schenkingen. Galerie Lammel vertegenwoordigt al ruim dertig jaar zijn werk.

De Universiteit Antwerpen, de Kazerne Dossin en het Joods Museum van België zullen in de toekomst een gezamenlijke activiteit rond deze belangrijke collectie Lammel organiseren.