Nieuw geschiedenisboek over België besteedt ook aandacht aan antisemitisme

Benno Barnard en Geert Van Istendael schreven de geschiedenis van België aan de hand van verhalen die kinderen en ouders spannend vinden. Beide auteurs besteden in het nieuwe geschiedenisboek ook uitvoerig aandacht aan het antisemitisme. Niet alleen het antisemitisme in de Moderne Tijd komt daarbij aan bod maar ook het antisemitisme dat in de middeleeuwen alom tegenwoordig was krijgt de nodige aandacht. 

Het boek ligt vanaf vandaag in de boekhandel. De feestelijke lancering vindt plaats op 4 december in het jeugdtheater Bronks in Brussel waarbij Pascal Smet, Vlaams minister van Onderwijs, Jeugd, Gelijke Kansen en Brussel, de inleiding voor zijn rekening neemt.

“Geschiedenis is orientatie in de tijd. Kinderen horen te beseffen dat de mensheid er allang was voordat hun leventje begon en dat ze zelfs ouder is dan hun opa of oma. Veel ouder. En waarom zou dat wat ze leren met opzet vaag moeten blijven, in de trant van: wanneer kwamen de Middeleeuwen nu ook alweer? Was dat voor of na Napoleon?

De auteurs begonnen zich grote zorgen te maken toen ze ontdekten dat het vak geschiedenis in de eindtermen van de basisschool vervangen was door het wazige ‘wereldorientatie’, dat niet meer geschiedenis bevat dan de juf of meester er zelf in wil stoppen.

Advertentie

Kinderen hebben het recht de verhalen van hun land te kennen, het land dat tot nader order Belgie heet”, aldus de auteurs die te gast waren in het Radio1 programma De Ochtend, u kan dit hier herbeluisteren:
[audio:https://joodsactueel.be/wp-content/uploads-pjact001/2012/12/bbgvi.mp3]