Voormalig IDF-bevelhebber vindt dat Israël zich eenzijdig uit West-Bank moet terugtrekken

Ashkenazi tijdens een bezoek aan Washington in 2008 (foto: Ron Sachs)

Zondag zei Gabi Ashkenazi, voormalig bevelhebber van de Generale Staf van het Israëlische leger (IDF), dat Israël zijn grenzen, desnoods unilateraal, moet vastleggen.

De verklaring van Ashkenazi, die er op neer komt dat Israël zich eenzijdig moet terugtrekken uit het grootste deel van de Westoever, is de laatste in een reeks gelijkaardige uitlatingen door hooggeplaatste officieren in de loop van de voorbije jaren. Ze wijzen op de toenemende frustratie bij het uitblijven van een duurzame vrede en en op de steeds voortdurende last die de controle van Israël over de West-Bank met zich mee brengt.

“Israël moet het conflict met de Palestijnen inperken. Een afscheiding is in het belang van Israël”, aldus Ashkenazi tijdens de Israeli Business Conference in Tel Aviv. “Israël moet de grenzen van zijn mogelijkheden aanvaarden en samenwerken met krachten die de belangen van Israël verdedigen.”

Ashkenazi zei dat Israël niet moet wachten op een vredesovereenkomst om zich uit de West-Bank terug te trekken, maar zei er niet bij waar die grenzen dan moeten getrokken worden, enkel dat een grote meerderheid van de Israëli’s er moet achter staan.

Advertentie

In 2005 heeft Israël zich op een gelijkaardige manier uit de Gazastrook teruggetrokken, zonder dat er vooraf een akkoord met de Palestijnen werd bereikt.

“We kunnen op lange termijn mikken en als de Palestijnen echt vrede willen, de onderhandelingen starten”, voegde Ashkenazi er aan toe. “Maar laten we een voorstel op tafel leggen – een voorstel waar, volgens mij 80 procent van de Israëli’s kan achter staan – en beginnen aan de realisatie er van. Het initiatief moet van ons uitgaan.”

Defensieminister Ehud Barak lanceerde eerder dit jaar het idee dat Israël zich uit de West-Bank moet terugtrekken als de gesprekken met de Palestijnen niets opleveren.

Ashkenazi leidde het leger van 2007 tot 2011. Wijd verspreid leefde het idee dat hij een politieke carrière nastreefde, maar volgens de huidige wet moeten hoge legerofficieren minstens drie jaar wachten vooraleer de politieke arena te kunnen betreden.

Eerste minister Benjamin Netanyahu veroordeelde eerder op zondag nadrukkelijk zijn vredespartner Mahmoud Abbas, president van de Palestijnse Autoriteit, voor zijn streven naar verzoening met Hamas en zei dat deze laatste “geen enkele intentie heeft om tot een compromis te komen; ze willen de staat (Israël, nvdr) vernietigen.”

Van zijn kant waarschuwde Abbas dat Israël de belastingsopbrengsten bestemd voor de Palestijnse Autoriteit niet mocht achterhouden. Hij dreigde er mee naar het Internationaal Strafhof te stappen als Jeruzalem zich niet hield aan zijn eerder gedane beloftes.