Antwerpse “Exodus”-opvarende Benny Gantman overleden

Benny Gantman met zijn Belgische familie op bezoek, eerder deze zomer
Benny Gantman met zijn Belgische familie op bezoek, eerder deze zomer

Vannacht is Benny Gantman op 89-jarige leeftijd in een Israëlisch ziekenhuis, overleden. Gantman, die enkele weken geleden werd gehospitaliseerd, was één van de 4. 500 opvarenden van de legendarische Exodus 47, het schip waarmee Joden na de Holocaust het Beloofde land probeerden te bereiken. Vorige maand publiceerden wij een uitgebreid artikel in Joods Actueel Magazine over het verhaal van Gantman.

De heldhaftige zeereis inspireerde Leon Uris tot het schrijven van de gelijknamige bestseller, die ook in het Nederlandse 23 herdrukken kende, en leidde tot de bekende bioskoopkaskraker Exodus met Paul Newman in de hoofdrol.

Nooit eerde had Benny Gantman publiekelijk over zijn Exodusavontuur gesproken maar met de laatste editie van Joods Actueel kwam daarin verandering met een uitgebreid artikel waarin zijn verhaal voor het eerst, na bijna vijfenzestig jaar, verteld werd. Het artikel was gebaseerd op een uitgebreid en verbazingwekkend gedetailleerd verslag dat Benny vorige zomer eigenhandig schreef voor Joods Actueel en waarvoor hij onze redactie achteraf origineel fotomateriaal bezorgde. (Het volledige verslag kan u hier downloaden)

Onze redactie was vooral onder de indruk van de vastberadenheid van deze man en zijn medereizigers die er alles voor veil hadden om hun enige wens te realiseren. Die wens bestond erin om het Beloofde Land te bereiken om er vervolgens met noeste arbeid een beter bestaan voor hun families op te bouwen. Benny Gantman behoorde tot een generatie die een ongelofelijk doorzettingsvermogen aan de dag legden en hij was zonder de minste twijfel een van de lichtende voorbeelden daarvan.

Benny Gantman, is de oom van de Antwerpse politicus André Gantman. Hij laat een vrouw en twee zonen na.

Advertentie

Namens onze redactie betuigen wij langs deze weg onze deelneming aan de getroffen familie.