Benjamin Netanyahu krijgt geen ijsjes meer

netanyahu-satire

Israëli’s zijn over het algemeen dol op ijsjes. Waarom zou Benjamin Netanyahu een uitzondering op deze regel vormen? Toch zal hij vanaf nu moeten verzaken aan de lekkernij.

Een Israëlische nieuwsdienst ontdekte per toeval dat er wel degelijk een jaarlijks budget bestaat voor de ijsjes die door het ambt van de Eerste minister mogen aangekocht worden. En dit budget zou nu wel eens minstens, euh, bevroren kunnen worden.

De zakelijke krant Calcalist publiceerde een lijst met jaarlijkse uitgaveposten van de eerste minister.  Daaronder een begrotingspost van 10.000 shekels, of 2.000 euro voor … ijs.

Betrapt als een peuter met zijn hand in de snoeppot haastte het kabinet van de premier zich om te zeggen dat de leveringsovereenkomst met de patisserie in Jeruzalem die de ijsjes leverde al werd opgezegd. Deze “buitennissige en onaanvaardbare”  uitgave ten laste van de staat was ook wel bedoeld voor de gasten van de premier, voegde het kabinet er haastig aan toe.

Advertentie

Het incident maakte niettemin alvast één persoon gelukkig: de ijscoman die zonder één shekel uit te moeten geven voor publiciteit zijn zaak overspoeld ziet met Israëli’s die de “lievelingssmaken” van Bibi komen uitproberen.  Te weten, pistache en vanille.