Zondagvond in Cinema-Zuid (Antwerpen) – “the believer”, zelfhatende jood die neo-nazi wordt

Daniel Balint is een innemende, intelligente en hartstochtelijke yeshiva-student, die zich uit zelfhaat en religieuze twijfel tegen het jodendom keert. Danny is zo gefrustreerd door de strenge God die hij als kind leerde kennen en de eeuwige slachtofferrol die de joden volgens hem spelen dat hij zich aansluit bij een groep neonazi’s.

De zelfhaat zit bij Danny diep: in een pijnlijke scène schopt hij een joodse jongen terwijl hij hem smeekt om terug te slaan.

Speciaal voor het festival Mind the Book stelde Arnon Grunberg een reeks van vijf films voor die ter sprake komen in zijn nieuwe boek Buster Keaton lacht nooit. De eerste, Sunset Boulevard wordt op 28/2 vertoond in deSingel, de overige vier in Cinema Zuid op 1/3, 3/3, 8/3 en 10/3.

Ryan Gosling zet een zeer overtuigend portret neer van een getroebleerde bullebak in dit omstreden, confronterend drama. Won tien jaar geleden de grote prijs op het Sundance Festival, maar werd niet in de zalen uitgebracht

‘Ben je daarom nazi geworden? Om onophoudelijk over Joden te kunnen praten?’ (Arnon Grunberg)