Onderzoekers brengen WOII nazi-kampen in kaart en komen tot schokkende conclusies

Buchenwald concentratiekamp
Buchenwald concentratiekamp


Onder de titel “The Holocaust Just Got More Shocking” publiceert de New York Times vandaag een artikel naar aanleiding van de publicatie van een encyclopedie die alle concentratiekampen tijdens WOII documenteerde.

Onderzoekers van het Holocaust Memorial Museum begonnen 13 jaar geleden aan hun taak en documenteerden maar liefst 42,500 van deze kampen verspreid over heel Europa. Het cijfer sloeg ook de onderzoekers met verstomming.

Lees het artikel in de New York Times hier.

De Nederlandse krant, De Dagelijkse Standaard, schrijft:

De ‘kampen’ zijn inclusief de beruchte concentratiekampen (of dodenkampen), maar ook werkkampen, bordelen waar zoveel als 500 vrouwen gedwongen waren Duitse soldaten te vermaken, ‘verzorgingskampen’ waar vrouwen gedwongen een abortus ondergingen, en kampen waar krijgsgevangenen werden opgesloten.

Advertentie

Al deze gegevens worden verzameld en in een encyclopedie-serie bijeen gebracht. Redacteurs Geoffrey Megargee en Martin Dean schatten dat er in deze kampen tussen de 15 en 20 miljoen mensen om het leven zijn gekomen.

Dit nieuwe onderzoek bewijst niet alleen dat de holocaust nog erger was dan gedacht – en dat is eigenlijk ongelooflijk – maar ook dat Duitsers wel degelijk op de hoogte moesten zijn van alle kampen. Na de oorlog hielden ze vol niet geweten te hebben van Hitlers vele misdaden tegen de menselijkheid. De onderzoekers concluderen dat dit onmogelijk is: met name Duitsland stond bol van de kampen. Er waren alleen al 300 kampen in en om Berlijn.

Meteen nadat Hitler aan de macht kwam creëerden de nazis al 3.000 kampen en zogenaamde joden-centra waar politieke tegenstanders werden opgesloten (en aan het werk gezet en vermoord). In Hamburg waren er 1.300 van dergelijke centra en kampen.

U kunt deel I van de encyclopedie-reeks hier bestellen op Amazon, en hier op Bol.com.nl.