Eén miljoen Facebookers helpen Auschwitz-overlevende zoeken naar zijn vermiste tweelingbroer

bodner
Toen en nu, Menachem Bodner

Menachem Bodner zag zijn tweelingbroer voor het laatst toen hij vier jaar oud was, bij de bevrijding uit het duivels laboratorium van dokter Josef Mengele. Pas nu, gewapend met het bewijs dat zijn broer de gruwel ook overleefde ziet hij zijn zoektocht in een stroomversnelling komen.

Geert Versyck

Meer dan waarschijnlijk zag Menachem Bodner zijn identieke tweelingsbroer voor het laatst in 1945 in het Auschwitz-laboratorium van Josef Mengele. Menachem was toen vier jaar oud en herinnert zich niets meer over zijn tijd in het dodenkamp. In de achtenzestig jaar die volgden beweert Bodner altijd te hebben aangevoeld dat hij de helft van een paar was. Echter, tot vorig jaar had hij daar geen enkel bewijs voor. Nu is hij op zoek naar Jeno, een man die er precies als hem moet uitzien en die op zijn voorarm een duidelijke tattoo “A-7734” moet dragen. Ondertussen zijn één miljoen Facebook-gebruikers hem ter hulp geschoten.

Mengele, de engel des doods, was bijzonder geïnteresseerd in tweelingen en gebruikte hen voor zijn medische experimenten in zijn macaber laboratorium. Gelukkig herinnert Bodner, nu 72 jaar, zich niets van de gruwelijkheden die hem ongetwijfeld zijn overkomen tijdens de experimenten, alhoewel hij zich toch nog het verlammende angstklimaat voor de geest kan halen. Spijtig genoeg heeft hij evenmin weinig indrukken over zijn familieleven voor de oorlog in een klein stadje ten oosten van Munkacs, Hongarije, nu Oekraïne. Ondanks zijn door de oorlog gehavende kindertijd heeft Bodner gans zijn leven een sterk gevoel van verbondenheid gevoeld met zijn tweelingbroer. Hij is er van overtuigd dat die nog steeds in leven is. Maar waar?

Pas vorig jaar in mei ontdekte Bodner zijn echte naam: Elias Gottesmann. Ook weet hij nu met zekerheid, dankzij de pathologische nauwgezetheid waarmee de nazi’s hun misdaden bijhielden, dat hij een tweelingbroer heeft. Ayana Kim Ron, een professionele genealogiste uit Israël vond het bewijs in een rapport van de organisatie “Kaarsen”, die melding maakte van tweelingen die “geïdentificeerd zijn en bevrijd werden uit Auschwitz of een bijkamp”:

Advertentie

A-7733, Gottesman, Elias, 4
A-7734, Gottesmann, Jeno, 4

Kim Ron: “Toen Bodner mij voor het eerst contacteerde was ik meteen gebiologeerd door het verhaal. Ik zei dat ik me in de zaak zou vastbijten”. Bodner, een gepensioneerd taxichauffeur uit Rishon Le Zion nabij Tel Aviv had niettemin zo zijn twijfels.

Kim Ron startte een Facebook-pagina met de naam “A7734”. De pagina had een enorm succes, werd op geen tijd meer dan één miljoen maal bekeken en kreeg in de commentaren bronnen aangeboden, beloftes voor hulp, gebed en bemoedigingen.

“Ik was verwonderd over de hoeveelheid commentaren die de pagina kreeg en ben dankbaar voor elke reactie”, zei Bodner. “Ik heb nooit de hoop opgegeven, maar nu hoop ik nog meer”, besluit Bodner.

Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Link naar de Facebookpagina