“Obama is mijn rolmodel”: eerste zwarte miss Israël mag binnenkort Obama ontmoeten in Jeruzalem

Yityish Aynaw, 21 jaar, en sinds kort ook miss Israël (foto: Flash 90)
Yityish Aynaw, 21 jaar, en sinds kort ook miss Israël – klik voor groter beeld (foto: Flash 90)

De pas gekroonde Miss Israël, de eerste in Ethiopië geboren Israëlische die de titel wint, kreeg een uitnodiging om president Barak Obama te ontmoeten tijdens zijn bezoek aan Israël deze week. Vorige woensdag zei ze dat ze van plan was Obama te vertellen hoezeer hij een rolmodel en inspiratiebron was voor haar.

De 21-jarige Yityish ‘Titi’ Aynaw uit Netanya kwam op twaalfjarige leeftijd naar Israël en werd enkele weken geleden verkozen tot Miss Israël. In Israël leven zo’n 120.000 Joden van Ethiopische afkomst; een derde van hen werd in Israël geboren.

(Deze verkiezing toont nog eens mooi aan dat Israëli’s absoluut niet racistisch zijn en dat het conflict met de Palestijnen draait om land en niet om ‘apartheid’, nvdr.)

“Het succes van Obama toonde mij dat iedereen de top kan bereiken, ongeacht het geloof dat men belijdt of de huidskleur die men heeft. En, net zoals de president”, voegde ze er aan toe, “ben ik door mijn grootouders opgevoed.”

Het eerste wat ze hem zal zeggen is dat hij “een rolmodel” en een “inspiratiebron” voor haar was. Het tweede, vervolgde ze, is een pleidooi om Israël-spion Jonathan Pollard vrij te laten.

Advertentie

In het vooruitzicht van zijn eerste bezoek als president aan Israël zei Obama tijdens een televisie-interview voor een Israëlische omroep dat hij met enthousiasme uitzag naar het bezoek en in het bijzonder naar de mogelijkheid die hem geboden wordt om op donderdag het Israëlische volk toe te spreken in Jeruzalem.

Het interview werd nu al opgenomen maar wordt pas donderdag uitgezonden. Journalist Yonit Levi verklapte al dat Obama het onder meer zal hebben over de Iraanse dreiging, de onderhandelingen met de Palestijnen, de zaak Pollard “en wat hij echt graag zou doen in Tel Aviv”, aldus de enigmatische interviewer.