Joodse jongeren betogen tegen komst Erdogan in Nederland

Erdogan was laatst nog op bezoek bij de leider van terreurgroep Hamas, Ismail Haniyeh. (foto Flash 90)
Erdogan was laatst nog op bezoek bij de leider van terreurgroep Hamas, Ismail Haniyeh. (foto Flash 90)

“Een Turkse premier die verantwoordelijk is voor twee bezettingen, de inperking van de persvrijheid en grove schendingen van de mensenrechten heeft Nederland niet de les te lezen”!

Dat stelt de jongerenbeweging van het Nederlandse CIDI vandaag in een persbericht:

Op donderdag 21 maart aanstaande brengt de Turkse premier Erdogan een bezoek aan Nederland. CiJO protesteert aanstaande donderdag om 14:30 op het Binnenhof tegen het warme welkom van Erdogan. CiJO is ontstemd over eerdere bizarre en verwerpelijke uitspraken gedaan door Erdogan en zijn regering. Deze opmerkingen gaan ons als jongeren aan het hart:

•         Erdogan noemde het joodse zelfbeschikkingsrecht een“misdaad tegen de menselijkheid.”

•         Erdogan weigert de moord op 500.000 en 1.000.000 Armenen, beter bekend als de Armeense genocide 1915, te erkennen. Erdogan gaf in 2012 zelfs aan er ‘moe van te worden’.

Advertentie

•         De regering-Erdogan veroordeelt het plaatsen van Turkse pleegkinderen bij christelijke of homoseksuele stellen. Een selectie op basis van ras, religie of geaardheid past niet bij Nederland, bovendien heeft Turkije zich niet te bemoeien met onze kinderen.

•         Erdogan verbiedt Gaypride-manifestaties en noemt ze een ‘belediging van de publieke moraal’ en doet ze af als publiek exhibitionisme. Ook heeft de regering-Erdogan verschillende LGBT-websites laten sluiten.

•         De regering-Erdogan maakt zich schuldig aan de systematische onderdrukking van Koerden en dwarsboomt het Koerdische zelfbeschikkingsrecht op alle mogelijke manieren. Koerdische vrijheidsactivisten- en organisaties worden op grote schaal onderdrukt en opgesloten. Zo heeft de regering recent de pro-Koerdische krant Özgün Gündemverboden.

•         De regering-Erdogan heeft volgens de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa tussen de 700 en 1000 processen lopen tegen journalisten. Ook stelt de OVSE dat Turkije in 2012 95 journalisten in gevangenschap hield. Turkije manifesteert zich als vijand van de persvrijheid.

•         De regering-Erdogan heeft volgens Human Rights Watch recent negen mensenrechtenadvocaten laten arresteren. Turkije handelt hiermee in strijd met het Internationaal verdrag Inzake Burgerrechten en Politieke rechten.

•         Turkije bezet sinds 1974 illegaal Noord-Cyprus en erkent Cyprus, een lid van de Europese Unie, niet. Erdogan dwarsboomt een vrij en soeverein Cyprus.
Wij zijn niet tegen warme (handels)betrekkingen met Turkije, maar wél tegen een warm welkom voor de Turkse premier. Een Turkse premier die verantwoordelijk is voor twee bezettingen, de inperking van de persvrijheid en grove schendingen van de mensenrechten heeft Nederland niet de les te lezen!