Palestijnse president Abbas: politiek van Turkije ondermijnt ons

Tijdens zijn bezoek aan Istanboel gisteren zou de Palestijnse president Mahmoud Abbas het feit dat hij niet gelukkig is met de druk vanuit Turkije om de blokkade op de Gazastrook op te heffen meegedeeld hebben aan de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan. Dit bericht werd bevestigd door Azzam al-Ahmed een topambtenaar van de Palestijnse autoriteit tegen een journalist van de Jerusalem Post.

“Natuurlijk willen wij de blokkade beëindigd zien maar wel in overleg met ons en niet met Hamas, er is trouwens geen sprake van een humanitaire crisis in Gaza. De Palestijnse Autoriteit stuurt zelf ook hulpgoederen via de voorziene Israëlische grensovergangen. Er is bezorgdheid over de toenemende steun die Hamas vanwege Turkije krijgt door de Turkse eis om zonder enige voorwaarde de blokkade op te heffen. Daarvoor moet Hamas zijn machtsovername in de Gazastrook eerst opgeven en ingaan op het Egyptisch voorstel om een verzoening tussen Fatah en Hamas te bereiken,” aldus de topambtenaar.

Ook zou de Turkse premier Erdogan aangeboden hebben om te bemiddelen tussen Fatah en Hamas. In elk geval ziet de Palestijnse autoriteit het niet zitten dat de grens met Rafah terug zou geopend worden omdat ze bevreesd zijn dat Hamas er dan in zal slagen om zijn greep op de Gazastrook nog te versterken.

De schrik zit er goed in bij Fatah. In januari 2009 nadat het Israëlische leger het afvuren van duizenden raketten op haar burgerbevolking in het zuiden van israël met een tegenoffensief deed beëindigen vermoordden Hamas terroristen de aanwezigen Fatahleden en/of schakelde hen uit door hun knieschijven te verbrijzelen met geweerschoten. Langs de andere kant zorgt de relatief rustige verhouding met hun Israëlische buren voor een boom van de economie in de West Bank en dat wil de gewone Palestijnse man en vrouw in de straat ook liefst zo houden.