Zoveelste antisemitsche uitspraken van Abbas nu wel internationaal veroordeeld

Volgens de Palestijnse president Mahmoud Abbas is de Holocaust veroorzaakt door”het gedrag van de Joden”. Daarnaast bestaat er geen Joodse connectie met het land Israel en werkten de zionisten samen met Hitler, aldus de Palestijnse leider. Voor deze uitspraken krijgt Abbas felle kritiek, ook vanwege Europa.

President Abbas hield deze week maandag een toespraak tijdens een sessie van de Palestijnse Nationale Raad in Ramallah. In de speech – die hij zelf als een “geschiedenisles” bestempelde – passeerden allerlei antisemitische samenzweringstheorieën de revue.

Volgens Abbas is de Holocaust niet het gevolg van het antisemitisme, maar is de reden het “sociaal gedrag” van de Joden. De PA-president verwees hierbij naar het “berekenen van rente en andere financiële kwesties.”

Israel werd door Abbas een “Europees project” genoemd. De mensen die streefden naar de creatie van een Joodse staat zijn volgens de Palestijnse leider “niet-Joods.” Dit keer trachtte de Palestijnse president zijn beweringen kracht bij te zetten door te beweren dat de Joden in Israel geen echte Joden zouden zijn, maar slechts afstammelingen van de Chazaren. In januari deed de PA-president ook al dergelijke uitspraken, toen noemde hij Israel “een koloniaal project dat niets met Joden te maken heeft.”

Advertentie

In de toespraak van afgelopen maandag ging de antisemitische PA-leider nog een stap verder. Abbas beweerde in zijn speech dat Adolf Hitler de immigratie van Joden naar Israel faciliteerde. “Wat wilde Hitler?” vroeg hij zich hardop af. “Hij wou dat het Joodse thuisland hem steunde.” Wie de geschiedenis echter kent, weet beter. Overigens komen de verwerpelijke uitspraken van de Palestijnse president niet als een verrassing: in 1982 behaalde de PLO-voorzitter zijn doctoraat met een proefschrift waarin hij de Holocaust bagatelliseert en beweringen doet over samenwerkingen tussen Hitler en zionistische leiders.

Ondanks al deze verwerpelijke denkbeelden en de overtuiging dat Israel “een koloniaal project” is, wil Abbas naar eigen zeggen de Joden niet verdrijven. “We willen met hen samenleven op de basis van twee staten, een Palestijnse staat en Israel volgens de grenzen van 1967.”

Toespraak “een nieuw dieptepunt”
De antisemitische toespraak van Abbas kon op zware kritiek vanuit Israel rekenen. “De Holocaust ontkennende Abu Mazen heeft in het Arabisch onthuld wat hij in het Engels verbergt: dat hij aan het hoofd staat van hen die opstoken tegen het bestaan van de Joodse staat in het land van Israel” volgens de onderminister van Buitenlandse Zaken Tzipi Hotovely. Nog volgens Hotovely is Abbas “geen vredespartner, maar een tegenwerkende kracht die vrede onmogelijk maakt.”

Minister van Onderwijs Naftali Bennett omschrijft de PA-president als “doordrenkt met antisemitisme van kop tot teen.” Likoed-Knessetspreker Yuli Edelstein noemt Abbas “een kleine en irrelevante man,” die nu openbaart wat hij daadwerkelijk van Israel en de Joden denkt.

In een persbericht laat de European External Action Service weten dat de Europese Unie de uitspraken door Abbas als “onacceptabel” beschouwt. Volgens de EEAS-woordvoerder “spelen de opmerkingen in de handen van hen die tegen een tweestatenoplossing zijn.”

De Amerikaanse ambassadeur in Israel David Friedman noemde de speech van de PA-president een “nieuw dieptepunt.” “Aan allen die denken dat Israel de reden is dat we geen vrede hebben, ‘denk’ opnieuw,” aldus Friedman. De Amerikaanse gezant Jason Greenblatt bestempelde de uitspraken door Abbas als “zeer ongelukkig, zeer schrijnend en vreselijk ontmoedigend.” Volgens Greenblatt “kan vrede niet op een dergelijke fundering gebouwd worden.”

Abbas wijst vredesplannen af
Abbas maakte tijdens zijn toespraak ook van de gelegenheid gebruik om opnieuw de Amerikanen als vredespartner af te wijzen. Sinds president Trump Jeruzalem als hoofdstad van Israel heeft erkend, ziet de PA-leider in de VS niet langer een betrouwbare onderhandelaar. Hij liet de Palestijnse Nationale Raad weten dat er “stevige stappen tegen Israel en de VS” worden voorbereid.

Advertentie

De PA-president ging ook in op het vredesvoorstel van de toenmalige Israelische premier Ehud Olmert van tien jaar terug. Volgens de Palestijnse leider is dit plan bewust gedwarsboomd door het corruptie-onderzoek tegen Olmert destijds. Abbas zal echter toch echt zijn hand ook in eigen boezem moeten steken, daar hij zelf destijds dit vredesplan afwees.

Complimenten voor Hamas
Terreurbeweging Hamas kwam ook ter sprake in de speech van Abbas. Ondanks veelbelovende verzoeningsgesprekken eerder vorig jaar, heeft de PA nog steeds geen controle over de Gazastrook. Desondanks had de PA-president complimenten voor Hamas vanwege de recente Mars van Terugkeer-protesten. Volgens Abbas zet de terreurbeweging daarmee “vreedzaam protest” in. Als kanttekening riep de Palestijnse leider Hamas wel op om geen kinderen naar de grens met Israel te sturen. “We willen niet een gehandicapt volk worden,” aldus Abbas.

Bron: Cidi.nl