70ste herdenkingsdag van de Opstand in het Getto van Warschau

Photo ingang Anderlecht 2013 (Copy)

Vanaf 7 april om 18u30 zullen vanuit het Nationaal Gedenkteken van de Joodse Martelaren van België, de namen worden afgelezen van de 24.036 uit België Gedeporteerde Joden en van de 245 Joodse verzetslieden omgekomen tijdens de gewapende weerstand.

Hieronder de uitnodiging zoals verstuurd door de Joodse verenigingen:

Herdenking «Yom HaShoah 2013»

 70ste herdenkingsdag

van de Opstand van het Getto van Warschau en

van het stoppen van het XXste treinkonvooi van Joodse gedeporteerden

vanuit de Dossinkazerne (Mechelen) naar Auschwitz

Om de herinnering aan hen levend te houden.

 

Voorlezen van alle namen in het Nationaal Gedenkteken van de Joodse Martelaren van België  staan de namen gegraveerd van de Joden die  tussen 4/8/1942 en 31/7/1944 vanuit de Dossinkazerne in Mechelen naar de vernietigingskampen gedeporteerd werden en nooit zijn teruggekomen.

Het aflezen van de namen wordt 24 uur lang live uitgezonden op Radio Judaïca (90.2 FM), zonder onderbreking,

en op 8 april 2013 om 18u30 zal op dezelfde plaats

een herdenkingsplechtigheid plaatsvinden in aanwezigheid van diplomatieke en politieke persoonlijkheden.

Deze plechtigheid, onder bescherming van het Centraal Israëlitisch Consistorie van België, van het Coördinatiecomité van de Joodse Organisaties van België en het Forum der Joodse Organisaties wordt georganiseerd door Joodse Aanwezigheid voor de Herinnering, de Federatieve organisatie van de Vereniging vanJoodse Oud-Verzetsstrijders van België, de Vereniging van Joodse Weggevoerden van België – Dochters en Zonen van de Deportatie, het Ondergedoken Kind,

de Voortzetting van de Vereniging van Joodse Oud-Verzetsstrijders van België.

Wij strijden tegen het negationisme, tegen uitingen als “Ik wist het niet” of “Dit is nooit gebeurd”.

Adres :

Nationaal Gedenkteken van de Joodse Martelaren van België (in restauratie)

hoek E. Carpentierstraat en Studstraat – 1070 Brussel – Anderlecht

 

****

Gedurende de plechtigheid zullen talrijke personen het woord nemen, kaarsen zullen worden aangestoken (symbool van de steeds levende herinnering)

en muzikale intermezzo’s zullen worden geïnterpreteerd.

In samenwerking met de Israëlitische Gemeente van Brussel, de Liberale Israëlitische Gemeente van België, de Israëlitische Gemeente van Ukkel-Vorst/ Ma’ale, de Orthodoxe Israëlitische Gemeente van Brussel, de Israëlitische Sefardische Gemeente van Brussel, de Israëlitische Gemeente van Waterloo en Zuid Brabant, het Joodse Lekencentrum – David Susskind,de Ben Goerion-kring en de Vereniging der Joodse Studenten van België.