Holocaustherdenkingsdag, Jom Ha Shoah

De ISraëlische stafchef van het leger, Benny Gantz, bezocht Auschwitz
De Israëlische stafchef van het leger, Benny Gantz, bezocht Auschwitz

In Israël werden verschillende herdenkingsplechtigheden gehouden n.a.v. Holocaust Herdenkingsdag. De stafchef van het leger bezocht Auschwitz als aandenken en als symbool dat de Joodse staat er nu is en kan voorkomen dat dergelijk drama zich kan herhalen.

In ons land is er een bijeenkomst en herdenking aan het Nationale Gedenkteken der Joodse Martelaren in Anderlecht.

De Yom Hashoah of Holocaust Herdenkingsdag werd officieel ingesteld in Israël in 1953. Dit werd toen bij wet ondertekend door David Ben-Goerion, de toenmalige eerste minister van Israël, en door president Yitzhak Ben-Zvi. De datum waarop de herdenkingsdag wordt gehouden, is afhankelijk van de Joodse kalender en verschilt daarom van jaar tot jaar.

Het oorspronkelijke voorstel was om Yom Hashoah te houden op de 14de dag van de maand Nisan, de jaarlijkse herdenking van de Opstand in het Getto van Warschau (19 april 1943). Die datum bleek nogal problematisch omdat de 14de Nisan vlak voor het begin van de Pesach (Joodse Pasen) valt. Aldus werd de datum verschoven naar de 27ste Nisan, die precies acht dagen valt voor Yom Ha’Atzmaoet, of Israël’s Dag van de Onafhankelijkheid die dit jaar 2010 volgens de Joodse kalender op 16 april wordt gevierd en volgens de christelijke kalender: 14 mei (1948)

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft per 1 november 2005 [beter laat dan nooit…] 27 januari ingesteld als Internationale Dag van de Holocaust (International Holocaust Day). Op 27 januari 1945 werd namelijk KZ-Auschwitz-Birkenau bevrijd door het Rode Leger, vandaar dat deze dag verkozen werd.