Palestijnse non-profitorganisatie verontschuldigt zich voor bloedsprookje

Hanan Ashrawi, oprichtster van Miftah
Hanan Ashrawi, oprichtster van Miftah

Miftah, een Palestijnse NGO die door het Westen wordt gefinancierd publiceerde een antisemitisch artikel waarin werd beweerd dat Joden christelijk bloed gebruikten voor hun ‘Pesah-rituelen’.

“Vele geruchten en roddels over historische Joodse bloedrituelen in Europa berusten op waarheid en zijn helemaal niet vals zoals men soms beweert; Joden gebruikten het bloed van christenen tijdens het Joodse Paasfeest”, stond er te lezen.

Het oorspronkelijke artikel in het Arabisch door Nawaf Al Zaru werd eerst aan de kaak gesteld op de blog ‘Elder of Ziyon’. Het artikel uitte kritiek op president Obama omdat hij naar aanleiding van het Joodse paasfeest een sedermaaltijd hield in het Witte Huis.

De organisatie Miftah werd gesticht door Palestijns beleidsmaakster Hanan Ashrawi en wordt financieel ondersteund door Europese en Westerse regeringen. Aanvankelijk weigerde de organisatie zich te verontschuldigen en veroordeelde ze de Joodse bloggers die het artikel citeerden. Maar toen duidelijk werd dat de pers de zaak op het spoor zat, bond de organisatie in en verwijderde het artikel.

Adam Kredo van de ‘Washington Free Beacon’ was de eerste die de excuses onder de aandacht bracht.

Advertentie

Die verwoordden de “diepe spijt” van de organisatie.

“Na onderzoek blijkt duidelijk dat het artikel per vergissing en onterecht gepubliceerd werd door een jong staflid van de organisatie. Het bewuste staflid werd op de vingers getikt en het bestuur werd op de hoogte gebracht van het verwerpelijke en weerzinwekkende van zo’n bloedsprookje en het gebruik ervan tegen de Joden. Dokter Hanan Ashrawi, de oprichtster van de organisatie moeit zich niet met de dagelijkse leiding van Miftah en was bijgevolg niet betrokken bij het incident”, aldus de verontschuldigingen die vorige maandag werden verspreid.

In het origineel stuk stond: “Kent Obama wel de feitelijke relatie tussen, bijvoorbeeld, ‘Pesach’ en ‘christelijk bloed’..?! Of tussen ‘Pesach’ en ‘Joodse bloedrituelen?!’, aldus het artikel dat op 27 maart werd gepost. “Vele geruchten en roddels over historische Joodse bloedrituelen in Europa berusten op waarheid en zijn helemaal niet vals zoals men soms beweert; Joden gebruikten het bloed van christenen tijdens het Joodse Paasfeest.”

Op 30 maart verdedigde Miftah het artikel nog in een verklaring op zijn website.

Miftah ontvangt overheidssteun van landen als Zwitserland, Zweden, Denemarken, Nederland, Italië, Oostenrijk, Duitsland, Ierland en Noorwegen. Ook NGO’s uit de Verenigde Staten die overheidssteun ontvangen subsidiëren Miftah, aldus NGO Monitor.