Schepen Heylen op bezoek bij Chassidische gemeenschap in New York

1 Abraham Junger van de chassidische gemeente in antwerpen 2 Jacob Itzkovitz voorzitter van de organisatie shomrim te new york 3 Jonatan Menczr bestuurder u.j.o. te new york 4 Philip Heylen schepen van de stad antwerpen 5 David Niederman voorzitter van de u.j.o. te new york 6 Joseph Sternfeld voorzitter van de organisatie chaverim te new york 7 Izak Firth voorzitter van de organisatie chesed te new york
Van rechts naar links,Abraham Junger van de chassidische gemeenschap in Antwerpen, Jacob Itzkovitz voorzitter van de organisatie Shomrim te NY, Jonatan Menczr bestuurder U.J.O., NY, schepen Philip Heylen , David Niederman voorzitter UJO, Joseph Sternfeld Chaverim NY, Izak Firth voorzitter van Chesed NY

In de rand van een bezoek aan de V.S. om het nieuwe Red Star Line museum te promoten, ging Antwerps schepen van Cultuur, Toerisme, Erediensten, en Economie Philip Heylen ook langs bij verschillende Joods-orthodoxe organisaties.

In Amerika wonen 6 miljoen Joden, 3% daarvan is ultraorthodox en woont voornamelijk in enkele stedelijke clustersteden nabij in New York.

Bij rabbijn Yehuda Krinsky van de Chabad-gemeenschap kreeg schepen Heylen een ereteken voor zijn steun aan de Chabadbeweging in Antwerpen. De schepen had een boek over de Red Star Line meegebracht, als geschenk. Vele vluchtelingen die langs Antwerpen passeerden, waren Joods, zoals Fritz Austerlitz (vader van Fred Astaire), Golda Mabovitz alias Golda Meir en zelfs Albert Einstein. Een andere bijzondere figuur was Israël, Izzy, Berlin – later bekend als Irving Berlin.

“Veertig procent van de Joodse Amerikanen die naar Amerika zijn getrokken, deden dat vanuit Antwerpen, met de Red Star Line”, vertelde hij de rabbijn. “Ondertussen zijn ook veel van die families elders in Amerika gaan wonen. Door hier over het project te vertellen, kunnen jullie misschien ook die mensen bereiken.”

Verschillende Joodse persoonlijkheden in de V.S. hebben zich achter het museum geschaard zoals de voormalige ambassadeur in ons land Sam Fox, de familie Lauder, de kleinkinderen van componist en Oscarwinnaar Irving Berlin en de New Yorkse burgemeester Michael Bloomberg

Advertentie

Schepen Heylen werd in New York ook uitgenodigd bij de orthodoxe gemeenschap in Williamsburg. Voorzitter Moshe D. Niederman leidde de schepen rond. Van een school tot een keuken waar koosjere maaltijden voor ziekenhuispatiënten werden bereid, van een kelder vol bruidsjurken voor arme bruiden tot een organisatie die gratis hulpbehoevenden vervoert. En ook in New York heeft de joodse gemeenschap de eerste hulp-dienst Hatzolah, al rijden ze in de Big Apple rond met grote Amerikaanse ambulances in plaats van gele scootertjes.

Foto’s: Gazet Van Antwerpen

Philip Heylen in NY...LUMA MariÎn Ludo Mariën Ludo Marien Ludo Philip Heylen in NY...LUMA MariÎn Ludo Mariën Ludo Marien Ludo Philip Heylen in NY...LUMA MariÎn Ludo Mariën Ludo Marien Ludo Philip Heylen in NY...LUMA MariÎn Ludo Mariën Ludo Marien Ludo