Parijs: ‘Allahu Akbar’ in residentie Israëlisch ambassadeur


Hoe klinkt dat: moslim-gebeden in de residentie van de Israëlische ambassadeur? Een afvaardiging van imams uit het Heilig Land bezocht Frankrijk op uitnodiging van de Israëlische ambassade. Op de agenda: een ontmoeting met de plaatselijke Joodse en islamitische gemeenschappen en gebeden in moskeeën, overal in het land.

De ambassadeur: “We moeten blijven samenwerken tegen extremisme”.

De imams werden naar Frankrijk uitgezonden door het Israëlische Ministerie van Buitenlandse Zaken in samenwerking met de Dienst religieuze autoriteit van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. De delegatie bestond uit religieuze leiders uit Haïfa, Jadeïdi, Majd al-Kurum, Jaffa en Rahat. Het officiële bezoek liep van 3 tot 10 april.

Het bezoek is een antwoord op het bezoek dat Franse imams vorig jaar in november brachten aan Israël op initiatief van de imam van Drancy, Hassen Chalghoumi. Al vele jaren zet hij zich in om de samenwerking tussen Joden en moslims te bevorderen en de integratie van moslims in de Franse samenleving te promoten. Door zijn ongewone optreden werd hij al meerdere malen met de dood bedreigd waardoor hij nu onder voortdurende bescherming staat van de Franse politie.

Tijdens het bezoek van de imams uit Israël stonden ontmoetingen op het programma met moslimleiders uit Parijs, Toulouse en Marseille en verder een ontmoeting met het Ministerie van Buitenlandse Zaken, een receptie bij het Franse parlement en een samenkomst met leiders van de Joodse gemeenschappen uit verschillende steden. Ook ontmoetten zij vertegenwoordigers van de moslimgemeenschap en namen ze deel aan gebedsdiensten in moskeeën over het ganse land.

Advertentie

Onder de leden van de delegatie uit Israël bevonden zich: Sheik Muhammad Khuayon, imam van Majd al-Kurum en voorzitter van de Israëlische vereniging van imams; Sheik Saliman Al Satal, imam in Jaffa; Sheik Rashad Abu Alhag’ah, imam van de moskee van Haïfa; Sheik Jamal Alora, imam van de moskee van Rahat en toezichthouder op 120 moskeeën in het zuiden van het land en ten slotte Sheik dr. Omar Cael, imam van de moskee van Kfar Jadeidi in het noorden.

Tijdens hun bezoek ontmoetten ze hun Franse evenknieën in het huis van de Franse ambassadeur Yossi Gal en baden ze er voor vrede. Het was meteen voor het eerst dat in het huis van de ambassadeur islamitische gebeden werden opgezegd.

Tijdens de receptie achteraf zei de Israëlische ambassadeur in Parijs, Yossi Gal: “Dit is een ontmoeting tussen leiders van de moslimgemeenschap in Israël en Franse imams die trouw zijn aan hun land, burgers die trots zijn op Frankrijk en een wereldbeschouwing aanhangen die gebaseerd is op waarden als vrede, geduld en verdraagzaamheid. Het is onze plicht om samen te blijven werken tegen extremisme, geweld en haat.”

Ook vertegenwoordigers van de Franse regering en het Franse parlement waren aanwezig op de receptie, samen met vertegenwoordigers van niet-gouvernementele organisaties zoals Amnesty International Frankrijk. Franse media, waaronder Radio Monte Carlo, interviewden de Israëlische imams. De interviews werden later in Arabische landen uitgezonden.