Duo Avanesyan-Maisky in Antwerpse Singel nu maandag 3 juni

strad
Aanstaande maandag 3 juni concerteert het duo Hrachya Avanesyan (viool) en de joodse pianiste Lily Maisky in de Antwerpse Singel. Op het programma staat werk van Debussy, Bizet, Rachmaninof en Brahms. Het concert wijkt daarmee af van het eerder aangekondigde duo met Sacha Maisky, nu die door een opgelopen kwetsuur verstek moet laten gaan.

Organisator Carlo Schreiber vond een waardige vervanger in de persoon van violist Hrachya Avanesyan. Hij won als tiener (!) in 2006 de prestigieuze Yehudi Menuhin Competition en in 2008 het Carl Nielsen vioolconcours in Denemarken. Hrachya behaalde beide prijzen terwijl hij aan het Koninklijk Conservatorium in Brussel studeerde in de klas van Igor Oischstra, zoon en leerling van David Oistrah, de legandarische joodse violist die als eerste ooit de Koningin Elisabethwedstrijd won.

Pianiste Lily Maisky studeerde aan de Londense Purcell School of Music waar zij naast een klassieke opleiding ook jazz studeerde. Ze is de dochter van België’s bekendste cellist Mischa Maisky, die vanuit de toenmalige Sovjetunie naar Israël kon emigreren en uiteindelijk in Brussel belandde.

Lily Maisky tourde door Europa en Azië en heeft verschillende opnames gerealiseerd voor EMI en Deutsche Grammophon. Haar optredens worden steevast gevolgd door uitstekende recensies waarbij haar muzikale maturiteit geprezen wordt.

Stradivarius

Advertentie

Hrachya Avanesyan speelt op een viool van meesterbouwer Antonio Stradivarius, een “Piatti” uit 1717 Op de vraag of hij dat ook aanstaande maandag doet luidt het antwoord het is niet helemaal zeker maar hoogstwaarschijnlijk.

Met dit concert eindigt de editie van de succesvolle reeks “Jonge Musici op het podium” die Carlo Schreiber organiseerde in samenwerking met WIZO voor dit jaar maar in grote lijnen is de programmatie voor het volgende concertseizoen al rond.