Rechtzetting gevraagd na foute citering in Gazet Van Antwerpen

Michael Freilich benadrukt dat hij in zijn toespraak op 11-juli niet sprak over de verzuurde relaties tussen de Joodse gemeenschap “en het stadsbestuur”, zoals vandaag geciteerd in Gazet Van Antwerpen. “Waar we niet omheen kunnen”, zei Freilich in zijn toespraak die gisteren ook online verscheen, “is de moeilijke verhouding in het verleden tussen de Joodse gemeenschap en de Vlaamse beweging”.

Daarom ook dat Freilich de inspanningen prees van Bart De Wever, die de voorbije jaren talrijke  ontmoetingen had met Joodse mensen en verenigingen. Freilich vermeldde in zijn toespraak ook specifiek het interview van Luc Lemmens (N-VA gedeputeerde voor de provincie) die in Joods Actueel zei dat de Vlaamse beweging de collaboratie vaak minimaliseerde terwijl ze de repressie had uitvergroot.

Mezoeza
In zijn toespraak verwees Freilich ook naar de hechte band met de andere coalitiepartners in Antwerpen en vernoemde zowel CD&V als OpenVLD bij naam.

Tot slot benadrukte de hoofdredacteur van Joods Actueel dat de mezoeza die hij overhandigde “niet voor één persoon is en niet voor één partij, maar voor de stad Antwerpen – omdat Joden zich hier thuis voelen”.

Hij vroeg ook expliciet om dit aan de toekomstige stadsbesturen te overhandigen en wees de burgemeester op een belangrijke verantwoordelijkheid: “Het is uw taak om zorg te dragen dat Joden zich in deze stad altijd thuis zullen voelen”.