Israël in diepe rouw na overlijden rabbijn Ovadia Yosef

Ovadya_Yosef

Israël treurt om het overlijden van rabbijn Yosef, de spirituele leidsman van de religeuze sefardische Shasbeweging. De vitale lichaamsfuncties van de rabbijn, die al enkele weken ziek was begaven het, en in de namiddag is hij overleden in het Hadassah Medisch Centrum, het academische ziekenhuis in Jeruzalem. Enkele uren voor zijn overlijden ging president Shimon Peres nog op bezoek bij de rabbijn. Vanuit alle geledingen van de Israëlische maatschappij komen rouwbetuigingen.

Premier Benjamin Netanyahu sprak over het verlies van een gigantische Thorageleerde, die hard werkte om het erfgoed van Israël te bewaken maar nooit de realiteit van een nieuwe situatie in de Joodse staat uit het oog verloor. “Ik apprecieer de directe en liefdevolle manier waarop hij sprak en elke keer als ik hem ontmoette had ik iets van hem geleerd” aldus de premier die zijn blijken van medeleven overmaakte aan de familie, studenten en de volgelingen van de rabbijn.

Yosef werd geboren in Irak op 23 september 1920, de dag na Jom Kipoer. Toen hij vier jaar oud was immigreerde zijn familie naar het toenmalige Britse mandaatgebied Palestina. In 1973 werd hij verkozen tot opperrabbijn van de Sefardische gemeenschap in Israël.
In 1984 richtte Yosef de religieuze politieke partij Shas op waarmee hij de belangen van van de religieuze Sefardische Joden wou behartigen.

Met het overlijden van rabbijn Yosef verliest Israël zonder de minste twijfel een van zijn meest invloedrijke rabbijnen.