1600 joodse boeken gered in China [spirit24 TV]

De Chinese familie Lin bewaarde 70 jaar lang ruim 1600 joodse boeken in hun appartement. Omdat de familie hun huis uit moet werd een zoektocht gestart naar de oorspronkelijke eigenaar. Dit bleek een joods-duits gezin te zijn dat tijdens de Tweede Wereldoorlog vanuit Duitsland naar Shanghai vluchtte.

Bekijk de video op de website van Spitit 24 TV hier.

Daar gaf Carl Anger les op een school voor joodse vluchtelingen, waar hij de boeken voor gebruikte. Tijdens de oorlog woonde er namelijk ongeveer 30.000 Duitse joden in China, waarvan de meeste in de wijk Hongkou in Shanghai. In die wijk woont ook de familie Lin. De inmiddels overleden grootvader Lin richtte de school op waar Anger tot 1943  les gaf. Anger kwam alleen nooit terug.

Tijdens de verhuizing van de Lin’s werd een brief van Carl Anger gevonden. Via het adres op de kaart kon de zoektocht voortgezet worden. De familie Lin ontdekte dat Carl Anger en zijn vrouw inmiddels overleden zijn, en dat ze geen kinderen hebben waar de boeken naartoe kunnen. De verzameling boeken wordt nu veilig bewaard in het Shanghai Joods Vluchtelingen Museum.

Link: http://www.spirit24.nl/player/frame/?episode=urn:vpro:media:program:32873910&