Kleindochter van Hamasleider voor medische zorg naar Israël

mda_logo2_dec10

Hamas in Gaza (foto: W. Nassar/Flash90)
Hamas in Gaza (foto: W. Nassar/Flash90)

Zondagnamiddag werd de kleindochter van Hamasleider Ismaïl Haniyeh in een levensbedreigende toestand overgebracht naar een Israëlisch ziekenhuis maar op maandag terug met haar familie in Gaza herenigd nadat haar toestand onherstelbaar werd beoordeeld, zo zei een militaire zegsman.

Aamal Haniyeh, één jaar oud, leed aan een ernstige buikontsteking die haar zenuwstelsel aantastte, verklaarden artsen in Gaza tegenover de Egyptische krant Al-Ahram.

De Israëlische Coordinator of Government Activities in the Territories, bekend als COGAT, kreeg zondag een telefoon van de verbindingsofficier van de Palestijnse Autoriteit in Gaza met het verzoek om de baby op te nemen in een Israëlisch ziekenhuis nadat haar medische toestand zienderogen achteruitging. De baby, begeleid door haar grootmoeder langs moeders zijde werd naar Israël overgebracht en opgenomen in het Schneider kinderziekenhuis in Petah Tikva.

“Zij werd naar Israël gebracht maar keerde terug naar Gaza toen bleek dat haar toestand niet kon gestabiliseerd worden. Ze verkeert in kritische conditie“, zei majoor Guy Inbar, woordvoerder van COGAT tegen de Times of Israel.

Advertentie

Het nieuws van de ziekenhuisopname in Israël van Aamal Haniyeh verspreidde zich in de Arabische media toen haar vader, Abdul Salam, op zijn Facebookpagina op maandagvoormiddag schreef dat “Aamal voorbij de Groene Lijn (Israël) werd overgebracht. Ik hoop dat God haar geneest“. Ondertussen is het bericht van Haniyeh’s pagina verwijderd. Maar maandagnamiddag verscheen een nieuw bericht waarin werd meegedeeld dat Aamal terug in Gaza was, klinisch dood.

Vorige maand, riep eerste minister Ismaïl Haniyeh nog op voor een opstand in de Westbank en prees hij de recente terroristische aanslagen naar aanleiding van de tweede verjaardag van de vrijlating van Gilad Shalit die in 2006 door Hamas werd ontvoerd.

Op de officiële kanalen van Hamas werd geen melding gemaakt van de ziekenhuisopname.