“De stelling dat het antisemitisme toeneemt, irriteert mij”

Rabbijn Lody Van de Kamp
Rabbijn Lody Van de Kamp

De Nederlandse rabbijn Lody Van de Kamp geeft deze maand een interview aan de Zeven Zuilen, een levensbeschouwelijk online magazine.

Van de Kamp geeft in het interview aan hoe hij denkt over tal van religieuze en maatschappelijke kwesties. Over het onderwerp antisemitisme heeft hij een duidelijke mening:

“De stelling dat het antisemitisme toeneemt, irriteert mij. Er gebeuren weleens incidenten. Die incidenten moet je aanpakken. Op het moment dat je spreekt over de Marokkaanse jongens, de Turkse jongens of een geloofsgemeenschap, weet je dat je verkeerd zit. Antisemitisme is altijd het generaliseren van een bevolkingsgroep.

In Arnhem riepen vorig jaar vier Turkse jongens kwalijke dingen over joden. Alle joden moesten dood. Ook vrouwen en ook kinderen. Kinderen van vijftien jaar die zulke dingen roepen, dat heeft niets te maken met antisemitisme. Daar zijn heel andere dingen aan de hand.”

Van de Kamp heeft zich met deze jongens beziggehouden. Over zijn eerste ontmoeting met hen zegt hij: “Samen met een Marokkaanse jongerenwerker hebben wij die jongeren benaderd. Ik ben samen met hen naar het Anne Frank Huis geweest. Je moet je voorstellen: er zitten vier Turkse jongens, hun moeder, de officier van justitie en de advocaat. Dan komen wij binnen: een Marokkaan en een Jood.

Advertentie

We hebben ze niet terechtgewezen en we hebben ze niet op hun donder geven. We gingen alleen praten. Ik ben de eerste jood, voor zover zij weten, die ze ooit hebben gesproken. Ze weten nauwelijks iets van de Tweede Wereldoorlog en ze weten al helemaal niets van de huidige Joodse gemeenschap in Nederland of in Arnhem.”

Het bleef niet bij één bezoek: “Nee, we hebben twee weken later een nieuw bezoek bij hen thuis gebracht. We zeiden dat we drie momenten met ze wilden bespreken. We willen horen wat hun reactie was toen ze ons binnen zagen komen, we willen weten wat er door ze heenging na alle mediacommotie en we wilden weten wat zij dachten na het bezoek aan het Anne Frank Huis. Ik ben wel wat gewend, maar ik kreeg kippenvel.”

Klik hier voor het volledige interview.

Bron: Koetsveld-Odaci.nl