Verhaal van ‘Joodse bus bekogeld door moslims’ fel overtrokken

Archieffoto van een bus in Israël na een aanval met stenen. In Antwerpen liep het zo'n vaart niet. (Foto: Flash 90)
Archieffoto van een bus in Israël na een aanval met stenen. In Antwerpen liep het zo’n vaart niet. (Foto: Flash 90)

De voorbije dagen berichtten verschillende buitenlandse Joodse blogs over een ‘aanslag’ op een Joodse schoolbus door moslimjongeren. Die zouden een bus met chassidische leerlingen op zwemuitstap met stenen hebben bekogeld vorige week.

De berichtgeving is echter fel overtrokken, zo kon Joods Actueel vernemen na gesprek met de verschillende partijen.

Het ging namelijk om enkele kinderen (11-12 jarigen) die de schoolbus inderdaad ‘aanvielen’ maar dan wel ‘en passant’ met takken en keien. Op geen enkel ogenblik voelden de inzittenden of de chauffeur zich bedreigd door het kinderlijk gedrag. Ook was er geen enkele materiele schade aan de bus zoals geblutste wanden of kapotte ruiten.

Een patrouille van de lokale politie, die in de buurt was, kon de kinderen enkele straten verder lokaliseren. Ze kregen een fikse bolwassing en beloofden het nooit meer te doen.

De ernst van het incident moet daarom niet buiten proporties worden opgeblazen, wat wel nodig is, zijn betere middelen om ouders van allochtone kinderen er op te wijzen dat elke vorm van agressie, en zeker tegen andere geloofsgemeenschappen, absoluut niet door de beugel kan.