Brief van 150 Israëlische militairen looft veiligheidsunit van het leger

20080904 IDF's Givati Brigade soldiers in training in the Negev- Givati training 2-9-08 003 (Copy)

In een brief aan premier Netanyahu schrijven 150 leden van de elite-inlichtingeneenheid “Unit 8200” “we kunnen de claims niet aanvaarden als zou onze eenheid niet ethisch te werk gaan in het verzamelen van inlichtingen. Tijdens onze gehele dienst waren wij meermaals getuige van hoe ons werk resulteerde in het redden van mensenlevens.

Zelfs in tijden waar er morele dillema’s zijn, zoals ten tijde van oorlog, waren en zijn we getuige van een mature verantwoordelijkheid die volledige in lijn ligt met het internationaal recht en de juiste aanpak in dossiers met ethische en morele dilemma’s”.

Deze brief is een antwoord op een eerder schrijven van 43 reservisten die deel uitmaakten van de gelijkaardige eenheid en die forse kritiek uitten op het werk van “Unit 8200”.

De internationale pers was er als de kippen bij om deze brief te publiceren. De tegenreactie kwam– zoals we dat ondertussen gewend zijn – echter niet aan bod.

Advertentie

De leider van de centrumlinkse oppositiepartij, Arbeid, verdedigde eveneens het werk van “Unit 8200”. Hij maakte er tijdens zijn dienstjaren zelf deel van uit en promoveerde er tot majoor. Isaac Herzog: “Unit 8200 is essentieel niet alleen ten tijde van oorlog, maar vooral in tijden van vrede”.

Herzog zei “met afschuw” kennis te hebben genomen van de manier waarop leden van de eenheid reageerden. Volgens hem is de manier waarop de 43 reservisten te werk gingen nefast voor de veiligheid van het land en zouden Israëlische burgers hiervoor uiteindelijk de prijs betalen.