Di Rupo bij heropening Joods Museum: “mogelijk komt de koning weldra op bezoek”

heropening1
Er was veel belangstelling voor de heropening van het museum (foto: Rudi Roth)

Op zondag 14 september, de Europese dag van de Joodse cultuur, werd het Joods museum van België in Brussel heropend in aanwezigheid van uittredend premier Di Rupo en voormalig minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet.

Het museum werd eind mei om veiligheidsredenen gesloten nadat een jihadist in koelen bloede vier mensen doodschoot in de ingang van het museum. 

Klik voor groter beeld van de gedenkplaat
Klik voor groter beeld van de gedenkplaat

Directeur van de instelling, Philippe Blondin, bedankte de autoriteiten en alle mensen die bloemen of boodschappen van medeleven aan het museum hadden overgemaakt.

Naast de permanente politiebewakening wordt het museum uitgerust met een metaaldetector en worden bezoekers gecontroleerd voor ze het museum in kunnen.

Di Rupo

Advertentie

Premier Di Rupo zei dat de heropening een sterk signaal geeft: “Elke keer als men iemand aanvalt omwille van zijn geloof. Elke keer als men een culturele plaats zoals het Joods Museum viseert, dan is het heel onze maatschappij die wordt aangevallen.”

Verder verwees Di Rupo naar de bereidheid van België om mee te werken aan een internationale coalitie om de Islamitische Staat te bestrijden.

Hij omschreef 14 september, de Europese dag van de Joodse cultuur als de gelegenheid om het uitzonderlijke culturele patrimonium te vieren dat de joodse gemeenschappen de voorbije eeuwen hebben bijgedragen aan Europa en aan ons land: “Ik wil alle burgers van ons land uitnodigen om een bezoek te brengen aan dit museum”.

Koning Filip

Joods Actueel vernam van Di Rupo zelf dat de premier verwacht dat koning Filip alsnog het museum binnenkort zou bezoeken. Directeur Blondin van zijn kant vermoedt dat dit nog niet gebeurde omdat de veiligheid van de vorst gegarandeerd moest zijn.