Veel zon en vrienden van Israël van de partij op Vierde Shalomfestival


De vierde editie van het Shalomfestival die afgelopen zondag doorging op de Antwerpse Groenplaats bracht veel volk  op de been. De organisatoren stonden stil bij de bewogen periode die de Joodse gemeenschap heeft doorgemaakt met eerst de terreur aanslag op het Joods Museum in Brussel en vervolgens de escalerende oorlog in Gaza. Dat conflict bracht ook in ons land nooit geziene vormen van antisemitisme aan het licht. 

De Belgische Coalitie voor Israël, B’nai B’rith, Koinonia, Christenen voor Israël, ORT Belgium en Beautiful Israel kozen ook dit jaar voor een blije multiculturele happening met veel muziek dans en inspirende toespaken. De sfeer op de Groenplaats zat er goed in met het zingen van  bekende liederen, zoals Jeruzalem van Goud en Hawa Nagilah Hawa, werd er spontaan geklapt en gedanst als teken van verbondenheid en een oprechte wens voor vrede. Lekkere (Joodse) hapjes en pittige literatuur waren de trekpleisters. Gospelkoren ondersteunde het geheel.

Sprekers benadrukken verbondenheid met Israël
Kris Vleugels, voorzitter van C’axent, de beweging voor meer christelijke waarden in de politiek, linkte de situatie in Syrië, Irak, in Israël en in Gaza aan elkaar. Hij verwees naar de Bergrede.

Zolang leden van de Joodse gemeenschap bang zijn om vrij over straat te lopen, zo lang moeten we het antisemitisme bestrijden zei Vlaams parlementslid Ward Kennes (CD&V) “Zich op godsdienst beroepen om geweldsmisdrijven te plegen is weerzinwekkend”.

Mevrouw Idit Rozensweig Abu, vice-ambassadeur van Israël in België benadrukte dat in haar land oprecht voor vrede wordt gebeden, ook voor Palestijnen, verdrukte christenen en de moslimslachtoffers van IS.

Advertentie

André Gantman, fractieleider N-VA en zelf van Joodse afkomst, wees ook op het belang om op te komen voor de vervolgde christenen in het Midden-Oosten.