Joodse school krijgt media belangstelling na publicatie van « kuisheidsbrief »

F141013FFMH17 (Copy)
Een ultra-orthodoxe Joodse school (archiefbeeld)

Een Joodse school in Antwerpen werd het voorbije weekeinde het centrum van een kleine media-storm na het versturen van een brief die enkele ouders aanmaande om de kuisheidsregels voor kledij, tsniut, beter na te komen. “Indien niet”, waarschuwde de Engelstalige brief, konden er “onaangename consequenties” volgen.

De krant Gazet Van Antwerpen bracht het nieuws zelfs op de voorpagina op vrijdag. Andere media waaronder Radio 2 en verschillende kranten, brachten de dag daarop gelijkaardige artikels.

De bal ging aan het rollen na een online discussie tussen ouders op Facebook. Sommigen waren voor en anderen dan weer tegen de brief van de school.

Ondertussen heeft de Antwerpse schepen van Diversiteit, Fons Duchateau, aangekondigd de school uit te nodigen op zijn kabinet, meldde Gazet Van Antwerpen op zaterdag. “Iedere religieuze gemeenschap heeft het recht om een geloofsovertuiging op haar manier te beleven binnen de krijtlijnen van onze wetgeving, maar kledingkeuze voor ouders koppelen aan schoolkeuze is meer dan een brug te ver.” Minister van Onderwijs Crevits van haar kant laat onderzoeken of juridisch alles in orde is, schreef het Nieuwsblad.

Spijtige communicatie

Advertentie

Onze eigen hoofdredacteur, Michael Freilich, vindt het vooral spijtig dat de school zelf elke communicatie mijdt. Gevraagd om zijn persoonlijke mening zei de hoofdredacteur:

“Als je je kind naar een religieus-orthodoxe school stuurt, weet je waaraan je je moet houden en sta je daar ook achter. Ga je er niet mee akkoord, dan kan je altijd naar een andere school gaan” (Het Nieuwsblad).

Freilich vindt echter wel dat de brief “een flater van formaat is op communicatievlak” (GVA). “Als er problemen zijn, nodig zo’n ouders dan toch uit op een gesprek”(HLN).