Israel veroordeelt terreuraanslag Westbank

Bij een brand in het Palestijnse dorp Doema kwam vannacht een Palestijnse baby om. De brand was hoogstwaarschijnlijk aangestoken door kolonisten uit de Ma’aleh Ephraim. De verontwaardiging is groot en de IDF speurt naar de aanstichters van deze terroristische daad.

Legerwoordvoerder Peter Lerner noemde deze aanslag op burgers “niets minder is dan een barbaarse terroristische daad”. Israelische soldaten zijn vanochtend een uitgebreid onderzoek gestart om de terroristen te vinden en te berechten, aldus Lerner. Op de uitgebrande huizen zijn graffititeksten in het Hebreeuws aangetroffen: de woorden ”wraak” en ”lang leve de messias”, met daaronder een tekening van een davidster. Het leger gaat er daarom van uit dat de aanslag is gepleegd door Joodse kolonisten.

Volgens de Palestijnse Autoriteit zouden getuigen melding hebben gemaakt van vier daders, die in de richting van de nederzetting Ma’aleh Ephraim vluchtten.

Een breed scala van Israelische politici veroordeelde de aanslag vanochtend. Minister van Defensie Yaalon noemde het ontoelaatbaar dat Joodse terroristen Palestijnen aanvallen: “Dit is een heel zware terroristische aanslag.”

Oppositieleider Herzog sprak van “terrorisme van het ergste soort”, en minister van Onderwijs Naftali Bennett van de doorgaans kolonistenvriendelijke partij Joods Huis noemde het op Facebook “kindermoord”, “een schokkende daad van terrorisme” die volstrekt ontoelaatbaar is.

Advertentie

Ook premier Netanyahu sprak zijn afschuw uit over deze “laakbare en weerzinwekkende terroristische daad”. Hij heeft de veiligheidstroepen bevolen alle beschikbare middelen in te zetten de moordenaars te arresteren en zei dat de staat Israel tegen terrorisme zal blijven strijden, “ongeacht wie de daders zijn”. Ook bood hij de familie van Ali Darawshe namens alle burgers van Israel zijn medeleven aan in het verdriet dat zij moeten lijden en wenste de overige gewonde familieleden een spoedig herstel.

Bron:cidi.nl