16-jarige slachtoffer van steekpartij Jeruzalem Pride parade overleden

pride

Eén van de slachtoffers van de steekpartij op de Jeruzalemse Gay Pride donderdag, is overleden. Dit heeft een woordvoerder van het Hadassah-ziekenhuis gemeld. Het gaat om de zestienjarige Shira Banki, melden Israëlische media.

De dader werd direct na zijn daad aangehouden. Het is een ultra-orthodoxe jood, die tien jaar geleden ook al mensen neerstak tijdens de homoparade in Jeruzalem. Toen raakten drie mensen gewond.

De dader was pas drie weken uit de gevangenis. De politie van Jeruzalem had geen concrete aanwijzingen dat de man opnieuw naar het homofeest zou komen.

Het steekincident van donderdag leidde er toe dat zaterdag duizenden mensen de straat op gingen in meerdere Israëlische steden om te demonstreren tegen homofobie en geweld. Velen van hen hadden regenboogvlaggen bij zich. Sprekers riepen de regering op harder op te treden tegen homohaat.

Advertentie

Premier Netanyahu veroordeelde de aanval streng. Hij heeft beloofd de dader streng te vervolgen, want “de vrijheid van individuele keuze is een fundamentele waarde in Israël”.

Ook de religieuze autoriteiten veroordeelden de aanval streng: “Voor dit geweld is geen enkele rechtvaardiging mogelijk”, luidde het in koor, “wie zo ageert gaat verwerpt het Joodse geloof”.