Zondag 22 november film “The Consul Of Bordeaux” in Elckerlyc Antwerpen

TCOFP

De vertoning van deze film in het Antwerpse theater Elckerlyck is een initiatief van Koinonia en B’nai B’rith Antwerpen laat de toeschouwers kennismaken met het waargebeurde levensverhaal van Aristides de Sousa Mendes, de Portugese consul van Bordeaux Frankrijk). Door directe orders van de Franse regering en later ook van zijn eigen Portugese regering te negeren, redde hij 30.000 mensenlevens tijdens WOII. Daarmee schreef hij de grootste reddingsoperatie – geleid door één man – op zijn palmares. Onder de geredden waren tienduizend joden. Voor zijn heroïsche daden, kreeg hij in 1966 van Israël de erkenning als “Rechtvaardige onder de Naties” uitgereikt.

In Portugal werd Sousa de Mendes niet alleen financieel gestraft voor zijn verzet, hij werd afgezet, maar hij en zijn familie werden sociaal geïsoleerd. “Al moest hij noodgedwongen zijn meubels verkopen en stierf hij in armoede toch heeft liet hij overal en altijd weten dat hij juist gehandeld had: Ik weigerde bevelen op te volgen omdat ik  niet mensen aan Hitler wou overleveren” en dat strekt me tot eer” aldus de moedige diplomaat.

.

“Met het oog op de huidige situatie in het Midden-Oosten alsook de recente vluchtelingeninstroom en het opkomend antisemitisme in Europa is het is belangrijk dat we er aan herinnerd worden dat de Holocaust een historisch feit is, dat voorafgegaan werd door een agressieve antisemitische propaganda, heel vergelijkbaar met wat zich vandaag de dag afspeelt. Hierachter schuilt dezelfde geest die gericht is om Israël te vernietigen net zoals in de tijd van koningin Esther” adus Koninona Ministries die actief is in Oeganda en de opbrengst van de avond zal besteden aan hun project om ginds straatkinderen uitzicht op een beter leven te bieden.

Advertentie

Praktische info: The Consul of Bordaux in Theater Elckerlyc Frankrijklei 85-87 Antwerpen aanvang 19.15 – 22:00 – toegang 15 Euro – Tickets kopen op voorhand kan mits contactname per email met de organisatie info@koinonia.be – De film is Portugees gesproken met Nederlandse ondertiteling met een optreden van het Liers Symfonie-orkest.