Voortrekkersrol voor Joden in Amerikaanse protesten tegen Donald Trump


Politici, celebrities en hi-tech ondernemers van Joodse afkomst nemen sinds enkele dagen het voortouw in de protesten tegen de recente ‘executive order’ van president Trump die inwoners uit 7 moslimlanden viseert.

De New Yorkse senator Chuck Schumer van de Democraten gaf een bevlogen (en bijwijlen emotionele) toespraak waarin hij beloofde er alles aan te doen om de executive order te laten schrappen (zie video). “Dit maakt ons onveilig. Het maakt ons inhumaan. Het maakt ons land minder Amerika”. En uiteraard liet de Democratische presidentskandidaat Bernie Sanders, die uiteraard ook Joods is, van zich horen. Hij noemde Trump een ‘delusional president’, vrij vertaald een waanzinnige president.

Hi-tech ondernemer en Facebook oprichter Marc Zuckerberg richtte zich in een post op Facebook aan de president. “We moeten onze deuren openhouden voor mensen in nood. Dat maakt ons tot wie we zijn”.

Ondertussen hebben ook alle Joodse geloofsgemeenschappen in een gezamenlijke brief het beleid van Trump gehekeld. Voor de normaal fel verdeelde organisaties, gaande van orthodox tot liberaal, wil dat toch heel wat zeggen.

Beroemdheden

Tal van Joodse beroemdheden hebben ook hun stem laten horen in hun protest tegen Trump. Zo ook bij de recente SAG-awards van de Amerikaanse acteursgilde.

Advertentie

Julia Louis Dreyfus (zie video vanaf minuut 1:25) had het over haar vader die uit Frankrijk moest vluchten vanwege zijn geloof.

Simon Helberg bij de SAG AwardsOok de bekende komiek Seth Rogen en CBS ster van “The Big  Bang Theory” maakte zijn protest bekend.

Israël

In Israël heeft voorlopig enkel de linkse oppositie afwijzend gereageerd op Trump maar bij het kabinet van premier Netanyahu bleef het ijzig stil. De reden hiervoor moet je niet ver zoeken. Op 15 februari is Netanyahu namelijk te gast bij Donald Trump en daarom kan hij het niet maken om hem openlijk te bekritiseren als hij bij de ontmoeting om zijn steun zal vragen.

Wanneer Trump, toen nog als presidentskandidaat, zijn voornemen voor een ‘muslim-stop’ bekendmaakte volgde er wel kritiek van de Israëlische regering. Een gepland bezoek van Trump aan Israël werd toen op het laatste ogenblik ook afgezegd.