Australië overweegt ambassadeverhuizing naar Jeruzalem

De Australische premier Scott Morrison (foto: Scott Morisson Twitter account)

Australië “overweegt” haar ambassade naar Israëls hoofdstad Jeruzalem te verhuizen. Dat maakte premier Scott Morrison bekend in een statement over de oppositie van zijn land tegen een voorzitterschap van de G77 door de Palestijnse Autoriteit.

bron:cidi.nl

Vorige dinsdag gaf de Australische premier Morrison een verklaring van de aankomende nee-stem van zijn land tegen het voorzitterschap van de Palestijnse Autoriteit bij een coalitie van ontwikkelingslanden, de G77. In dit statement liet de leider van de liberale partij weten dat Australië open staat voor de “verstandige” optie om in navolging van de VS de ambassade naar Jeruzalem te verhuizen. Het land Down Under zou dan tevens de stad als Israëls hoofdstad erkennen.

Als Australië daadwerkelijk tot dit besluit komt, zal dit niet de twee-statenoplossing verloochenen, aldus Morrison. Volgens de premier staat zijn land nog steeds achter deze oplossing, maar “eerlijk gezegd is het niet zo goed gegaan, er is niet veel voortgang geboekt, en je blijft niet hetzelfde doen met de verwachting van andere resultaten.”

De Israelische premier Benjamin Netanyahu zegt zijn Australische collega “dankbaar” te zijn voor de aangekondigde overweging. “We zullen de banden tussen Israël en Australië blijven versterken,” aldus Netanyahu.

Advertentie

Arabische zorgen
De vertegenwoordiging van de PA in Australië veroordeelt het statement van Morrison. “Het politieke voordeel dat kan worden behaald op de korte termijn door de Australische ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem te verplaatsen, zou zeker worden gecompenseerd door het nadeel van zowel de internationale reputatie van Australië als de relaties met Arabische en islamitische landen en de internationale gemeenschap in bredere zin.” De Palestijnse delegatie waarschuwt de Australische regering dan ook “zeer voorzichtig te zijn ten aanzien van deze gevoelige kwestie en serieus de gevolgen te overwegen.”

In reactie op de Australische aankondiging van overweging kwamen in Canberra de ambassadeurs van 13 Arabische landen bijeen. Zij hebben gezamenlijk een brief naar de Australische minister van Buitenlandse Zaken gestuurd waarin zij hun zorgen uiten.

Lokale politiek
De aankondiging van de overweging komt vier dagen voor lokale verkiezingen in het kiesdistrict Wentworth bij Sydney. De zetel voor de Australian House of Representatives is sinds de liberaal Malcolm Turnbull in augustus aftrad leeg, en er wordt gevreesd dat de huidige coalitie het kiesdistrict zou kunnen kwijtraken aan de oppositie. Ongeveer 12,5% van de bevolking van Wentworth is Joods, wat aanzienlijk hoger is dan elders in Australië. Het is niet ondenkbaar dat premier Morrison de uitspraak heeft gedaan in de hoop dat een groot deel van de Joodse gemeenschap de liberalen weer aan de stoel namens Wentworth helpen.

Namens de liberalen heeft David Sharma zich gekandideerd voor de verkiezingen op 20 oktober. In het verleden heeft hij al aangegeven open te staan om het Amerikaanse voorbeeld van een ambassadeverhuizing naar Jeruzalem te volgen. Sharma neemt het op tegen Tim Murray van de arbeiderspartij en de onafhankelijke Kerryn Phelps, die naar het Jodendom is bekeerd.