Israëlisch volkslied weerklinkt in Verenigde Arabische Emiraten

De veranderende geopolitieke situatie van Israël in het Midden-Oosten is deze week opnieuw goed zichtbaar tijdens de “Abu Dhabi Grand Slam” judocompetitie. Voor het eerst mogen atleten de Israëlische vlag dragen op hun pak en wordt hun volkslied gespeeld als ze een medaille winnen. Miri Regev, de Israëlische minister voor Sport en Cultuur, maakte van de gelegenheid gebruik om een bezoek te brengen aan de grote moskee van Abu Dhabi.

De video is in Israël en de Joodse wereld ‘viraal’ gegaan. Met tranen in de ogen zie je hoe de Israëlische minister van Sport het Hatikvah (Israëlisch volkslied) aanhoort nadat haar landgenoot zondag de gouden medaille binnenhaalde in de categorie tot 80 kg. Eenzelfde prestatie werd opnieuw herhaald toen Israël maandag het hoogste metaal wist te bemachtigen in de klasse tot 100 kg. Israël behaalde daarnaast nog 3 bronzen medailles, wat het totaal op 5 brengt.

Toenadering

Het is voor het eerst dat het Israëlische volkslied publiekelijk wordt gespeeld in de Verenigde Arabische Emiraten en volgt op nog geen week na het bezoek van premier Netanyahu aan een andere Golfstaat, Oman.

Advertentie

Voorlopig heeft de Belgische pers, die anders altijd oog heeft voor conflicten tussen Israël en Arabische landen, nog geen aandacht besteed aan deze toenaderingen. Sommigen menen dat de reden hiervoor is dat ze geen goed woord over Israël kwijt kunnen, of het land liever niet in een positief daglicht willen steken. Wij kunnen echter moeilijk geloven dat journalisten hun persoonlijke standpunten zouden laten voorgaan op hun deontologische taak als onpartijdig journalist.

Moskee
Minister Regev was ook de allereerste Israëlische minister die een bezoek bracht aan de derde grootste moskee ter wereld, de Sheikh Zayed Grand Mosque in Abu Dhabi. Ze deed dat in traditionele Arabische kledij en ondertekende het gastenboek in het Hebreeuws.

Haar bezoek werd door de lokale pers gecovered al wilden zij duidelijk ook niet alles tonen, zoals dit beeld op sociale media laat zien.