Israëlische premier brengt verrassingsbezoek aan Golfstaat Oman

Vrijdag bracht de Israëlische premier Benjamin Netanyahu een geheim bezoek aan Golfstaat Oman. Hij had er een ontmoeting met de sultan van het land, Qaboes bin Said. Het was het eerste bezoek van een Israëlische eerste minister aan het land in meer dan 20 jaar en wijst op de verbeterde relaties tussen Israël en sommige Arabische landen.

Behalve Netanyahu namen ook enkele ambtenaren van het ministerie van Defensie aan het gesprek deel, waaronder Yossi Cohen, de chef van de Mossad, en de directeur-generaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Israël en Oman onderhouden geen officiële diplomatieke betrekkingen en de laatste ontmoeting tussen de beide landen dateert van 1994, toen Yitzhak Rabin, eveneens in het geheim, naar Oman reisde.

Recht op Joodse staat

Een week geleden bezocht de Palestijnse leider Mahmoud Abbas Oman. Het kleine land staat erom bekend eerder aan de zijlijn te staan in het Israëlisch-Palestijns conflict, waarbij het niet enkel een staat voor de Palestijnen wenst maar ook het recht van de Joden op een eigen land erkent.

Advertentie

Netanyahu werd door sultan Sayyid Qaboes bin Said Al Said persoonlijk naar de hoofdstad van Oman, Masqat, uitgenodigd om te discussiëren over regionale kwesties.

Aan te sluiten

Een dag later sprak minister van Buitenlandse Zaken, Yousuf bin Alawi, op een veiligheidsconferentie in Bahrein en drong er bij de rest van de Arabische staten in het Midden-Oosten op aan zich eveneens aan te sluiten bij de Joodse staat.

Oman kreeg op grond van dit bezoek kritiek van andere Arabische landen, maar zei dat het bestaan van Israël een feit zou zijn dat men niet kan negeren en men het land net zo zou moeten behandelen als alle andere landen in het Midden-Oosten .

“Israël is een staat die aanwezig is in de regio, en dat begrijpen wij allemaal. De wereld is zich daar eveneens van bewust en misschien is het tijd dat Israël net zo behandeld wordt (als andere landen) en ook dezelfde verplichtingen vervult”, zei bin Alawi.

Bronnen: brabosh.com, en Israel Heute