Ophef over knielende kinderen in Antwerpse moskee

Er is ophef ontstaan over een video gepost door imam Majid El Aissati, ook wel eens ‘soldaat van Allah’ genoemd, over een bezoek van Vlaamse kindjes gisteren aan de Buhari Camii moskee in Antwerpen. In de video is te zien hoe de kinderen deelnemen aan een gebed en op de kreten van Allahu Akbar op hun knieën bidden met hun neus tot op de grond.

imam Majid met enkele van zijn bezoekers

Majid heeft de video reeds na enkele uren van zijn Facebookpagina gehaald vanwege doodsbedreigingen aan zijn adres.

In een gesprek met Joods Actueel vertelt Majid dat rondleiding kaderen in de bezoeken van de vzw Motief, gesubsidieerd door de stad Antwerpen. (In het verleden gaf ook Vlaanderen subsidies aan deze vzw, maar niet voor de moskeebezoeken.)

Volgens hem was het de juf die voorstelde om de kinderen te laten deelnemen aan het traditioneel gebed met knielen op de grond, maar dat niemand daartoe verplicht werd. Bij de vzw Motief kan je hier bezoeken aan een moskee aanvragen.

Beluister hieronder het gesprek van Joods Actueel met imam Majid:

Advertentie


 
Nederland

Bezoek OBS vinkenbuurt aan moskee Zwolle

In Nederland ontstond begin deze maand ophef toen de Telegraaf schreef hoe jonge kinderen verplicht op excursie naar de moskee moesten voor het vak geloof, waar ze onder meer verplicht werden om te leren bidden als een moslim.

Ouders lieten toen hun ongenoegen horen en ook de politiek volgde: “Een bezoek aan religieuze gebouwen kan heel mooi en nuttig zijn, maar het knielen voor Allah gaat ons een stap te ver”, stelde Kamerlid Roelof Bisschop van de SGP.

Synagoge

Zelf zegt Majid dat hij, en mensen van zijn groep, ook wederzijdse bezoeken heeft gebracht aan een synagoge in Antwerpen en wederzijds respect promoten. Hij vindt het bijzonder spijtig dat sommige mensen zijn organisatie nu in een slecht daglicht stellen.