Chanoeka op het gemeenteplein in Edegem en voor Marc Sluszny

Het was burgemeester Koen Metsu (N-VA) die onder grote belangstelling op zondag 2 december het eerste Chanoekalicht ontstak op het gemeenteplein in Edegem. De volgende avond werd dat gedaan ter ere aan de nagedachtenis van stuntman Marc Sluszny.

In zijn toespraak zei burgemeester Metsu dat hij bijzonder verheugd was:

“De Chanoeka brengt licht en is een teken van hoop. Als burgemeester en als lid van het federaal parlement waardeer ik de betekenis van het Jodendom in onze maatschappij ten volle. Zij hebben zulke grote bijdragen geleverd aan onze democratische vrijheden en wij zijn fier op die erfenis.

Dit moment is een feest waarop we vreugde, vrede en respect vieren en daar hoort ook de strijd tegen antisemitisme bij omdat we weten dat er een dag komt waarop we die strijd zullen winnen”.

Advertentie

Daags nadien werd het tweede licht ontstoken in het David Lloyd Centrum in Edegem ter herinnering van de omgekomen sportman Marc Sluszny. Tijdens de bijeenkomst die door Sigal Rabinovitz van David Lloyd werd georganiseerd werd ook een Memory Wall ingehuldigd. Sluszny kwam vorige zomer om tijdens een duikincident in één van de diepste grotten ter wereld.

Naast de burgemeester van Edegem namen ook familie en vrienden het woord evenals de rabbijn van Edegem, Menachem Hertz. De kinderen van Marc Sluszny brachten elk op hun manier een pakkend eerbetoon aan hun papa.