Aprilvis: minister Ben Weyts (N-VA) maakt werk van verdoofde jacht

Wapens voor het verdoven van dieren

Met zijn voorstel om jagers te verplichten verdoofd te jagen zorgt minister Ben Weyts voor een absolute wereldprimeur. Volgens de N-VA excellentie, bevoegd voor dierenwelzijn, zal vanaf 2020 uitsluitend nog met speciale verdovingswapens op everzwijnen, herten, fazanten en andere diersoorten kunnen gejaagd worden.

Een hert wordt “geimmobiliseerd” met een verdovingswapen (foto: www.mh-via.nl/)

“De wapens zijn voorhanden en worden nu reeds gebruikt door verzorgers in dierentuinen of onderzoekers in Afrika die dieren willen verdoven om ze van een microchip te voorzien.”

Nog volgens de minister kan het niet langer dat dieren voor de fun worden neergeschoten en na een slecht gericht schot vreselijk aan hun einde komen en soms half levend door honden tot bij de jagers worden gesleept.

“Het kan niet zijn dat ik verdoofde slacht overal verplicht maak, en zelfs het houden van dolfijnen voor ons vermaak verbied en jagers zomaar ongestoord hun gang laat gaan” aldus Weyts die daarmee toont over grote moed te beschikken want hij stampt tegen de schenen van twee machtige organisaties de jachtwapenindustrie en de invloedrijke jagersvereniging.

Drogreden

Advertentie

Bij de Koninklijke Jachtvereniging zijn ze niet te spreken over de gang van zaken en willen ze juridische stappen ondernemen. “De minister raakt hiermee aan een eeuwenoude traditie. Volgens ons is zijn argumentatie een drogreden en gaat hij achter ons aan omdat het woord ‘Koninklijke’ in onze organisatienaam staat”.