Nederland koopt massaal Israelische Wijn bij de HEMA

In Nederland is naar aanleiding van een BDS oproep om Israelische wijn bij de HEMA te boycotten een massale koop actie aan de gang.

Bron: CIDI

Anti-Israelactivist Mieke Zagt zag gisteren tot haar schrik wijnen uit Israel in de schappen van de HEMA. Hierop snelde ze zich naar Twitter om bij de Nederlandse winkelketen het volgende neer te leggen: “Zowel Efrat als de Judean Hills liggen in bezet Palestijns gebied. Efrat is een illegale Israelische kolonie. Kunt u de bestemming controleren?” 

De heuvels van Judea liggen echter niet geheel in betwist gebied. Zo valt het gebied ten westen van Jeruzalem ook onder Judea. Deze nuance was aan Zagt echter niet besteed. Haar vraag aan HEMA had dan ook niet het gehoopte effect: in plaats van dat de wijn in de verdomhoek werd gezet, ontstonden er oproepen om deze drank uit Israel juist wel te kopen, veelal onder de hashtag #tipvanMieke. Na onderzoek kwam ook de HEMA tot de conclusie dat de wijn niet uit betwist gebied maar uit een kibboets ten westen van Jeruzalem komt.

Advertentie

Het CIDI riep op tot het plaatsen van foto’s van aankopen van de wijn uit de Judean Hills met de hashtag, waar veel respons op kwam. De hashtag is zelfs trending op Twitter geworden. Hieronder een aantal voorbeelden van tweets met plaatjes van de wijn en de hashtag #tipvanMieke: