“Omstreden” dessert opnieuw op vluchten Brussels Airlines

brussels_airlines2Nog geen week nadat Brussels Airlines aankondigde een dessert, dat werd aangeboden op vluchten van en naar Israël, te hebben geschrapt is de luchtvaartmaatschappij vandaag op die beslissing teruggekomen. Pro-Israëlische stemmen zijn opgetogen terwijl linkse activisten woedend zijn over de gang van zaken.

Het nieuws werd ons maandagavond bevestigd door Simona Frankel, de Israëlische ambassadeur in ons land, die een onderhoud had met Brussels Airlines. Het item, een sesamsnoepreep van het merk Achva, werd vorige week geschrapt omdat een passagier opmerkte dat die vervaardigd was in Samaria, de Westbank. De luchtvaartmaatschappij laat nu weten dat de snack zo geliefd is bij de passagiers dat het zeker terug op de kaart komt.

Eerder zei de woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij Kim Daenen tegen onze redacteur: “Israël is onze belangrijkste groeimarkt en we gedragen ons neutraal. We bieden meerdere Israëlische producten aan tijdens onze vluchten en dit product werd enkel en alleen verwijderd omdat we het niet besteld hadden”. Maar deze uitleg wist weinigen te overtuigen en in Israël en in de Verenigde Staten zwol de kritiek op de maatschappij zienderogen aan. Op de Facebookpagina van Brussels Airlines waren  de negatieve commentaren over de beslissing niet meer te overzien.

Israël en VS

Zowel het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken als het Israëlische ministerie van Toerisme hebben blijkbaar Brussels Airlines tot andere gedachten weten te bewegen.  Yariv Levin, Likudminister voor Toerisme, zei eerder al kortweg: “Brussels Airlines hoort niet thuis in ons luchtruim en hun naam dient dringend van alle informatieborden van Ben Gurion Airport te verdwijnen”. Joodse organisaties in de VS en hun talrijke niet-Joodse vrienden – Brussels Airlines vliegt ook op New York – pikten de houding van de maatschappij niet en lieten dat massaal weten.

Advertentie

Het schriftelijke standpunt van de luchtvaartmaatschappij luidt nu : “Achva, de producent van het dessert blijft onze vertrouwde leverancier en we zullen ongeacht de herkomst van het product het op onze vluchten accepteren en aanbieden aan onze passagiers, ook blijkt welke positieve bijdrag de producent levert aan de gemeenschap”.

Discriminatie

Eerder had het Forum der Joodse Organisaties Brussels Airlines al in een open brief gewezen op het discriminerende karakter van deze maatregel en schreef dat de officieuze boycot van producten uit de betreffende gebieden uitsluitend op Israël slaat. “Producten uit bv. de Westelijke Sahara of Noord-Cyprus, Tibet enz. worden overal ter wereld aangeboden. Het komt ons voor, dat in geval een product uit bv. de Westelijke Sahara bij u aan boord zou worden aangetroffen en daar door een passagier bezwaar tegen zou worden gemaakt, u niet onmiddellijk tot aanpassing van de menukaart zou zijn overgegaan”.

Hoofdredacteur Michael Freilich tevreden

Ondanks de opmerkingen op de extreemlinkse website dewereldmorgen.be en bij vzw Vrede dat Brussels Airlines niet plooit voor Israël waar Sabena dat vroeger wel deed blijkt nu dat de anti-Israëlactivisten het toch bij het verkeerde eind hebben. “Ik kan enkel maar vaststellen dat ook Brussel Airlines zich niet de wet laat spellen door buitenstaanders die Israël  geen goed hart toedragen en dat is verheugend” aldus Freilich.