Helmut Lotti distantieert zich van petitie tegen Eurovisie in Israël “dat was een trieste vergissing”

Helmut Lotti neemt afstand van een eerdere petitie die hij ondertekende tegen het Eurovisiesongfestival in Israël. Dat laat hij in een videoboodschap via Facebook weten. “Het was een trieste vergissing en ik verontschuldig mij hiervoor”, zegt Lotti in de emotionele boodschap.

Via zijn advocaat heeft Lotti nu ook gevraagd aan de organisatoren om zijn naam te verwijderen van de petitie. Dat maakte Paul Ambach, alias Boogie Boy, vandaag bekend.

Het is zijn dochter, de Antwerpse Marylin Ambach die al jaren in Tel Aviv woont, die Lotti enkele dagen geleden contacteerde om te horen hoe het nu zat met die boycot. Ook kreeg de bekende zanger heel wat reactie van vrienden en kennissen die hem niet herkenden in de eenzijdige linkse oproep tegen Israël.

“Politieke polarisatie”

Advertentie

Volgens advocaat Daniel Gybels in een mail aan de organisatie is Lotti uiteraard bekommerd om mensenrechten, maar was het nooit zijn bedoeling om mee te fungeren in polariserende politieke spelletjes. Daarom heeft de raadsman de organisatoren formeel gevraagd om de naam van zijn cliënt te verwijderen. Hij schrijft ook te hopen dat de organisatie begrip heeft voor deze distantiëring.

Eenzijdige linkse kritiek

De kritiek op Israël komt van tal van linkse organisaties die veelal geen kik geven om schendingen eender waar ter wereld, maar des te meer aanwezig zijn om Israël de les te spellen als de Joodse staat zich dient te verdedigen tegen terreur. Marylin Ambach schetste de situatie vanuit Israëlisch perspectief voor Lotti en legde hem uit hoe Israël verwikkeld is in een dagelijkse strijd voor zijn voortbestaan. Ook informeerde ze hem over de open, democratische en progressieve samenleving op Europese lijst geschoeid, waarin ze woont.

Eurovisie

Israël won reeds verschillende keren de populaire liedjeswedstrijd. Dit jaar was dat met de hit ‘Toy’ van Netta. De eerste halve finale in Tel Aviv is op 14 mei, twee dagen later volgt de tweede halve finale. De winnaar wordt bekendgemaakt op 18 mei, als de finale plaatsvindt.