Netta wint Eurosongfestival als supercadeau voor 70 jarig Israël

Na een puntentelling die Eurosongliefhebbers tot spannend nagelbijten dwong, won de 25-jarige Israëlische zangeres de hoofdprijs van de 63ste editie van de meest bekende liedjeswedstrijd ter wereld. Ze behaalde een totaal van 529 en won mede dankzij de punten die ze kreeg via televoting uit heel Europa.

In Israël leidde de overwinning van Netta met haar nummer Toy tot massale vreugdetaferelen op de vooravond van de zeventigste verjaardag van het land en van de opening van de VS-ambassade in Jeruzalem. Premier Netanyahu feliciteerde de zangeres en noemde haar de beste ambassadeur van het land nadat de flamboyante zangeres luidkeels “Next year in Jerusalem” uitschreeuwde naar de duizenden aanwezigen en miljoenen televisiekijkers. Ze vervolgde “where the world will get a chance to see how wonderful we are. What a vibe we have. Best people… the best place in the world.”

Zeker is dat Toy, een inspirerend dansnummer in en buiten Israël te horen zal zijn tijdens de feestelijkheden rondom zeventig jaar Joodse onafhankelijkheid

Nir Barkat, de burgemeester van de Israëlische hoofdstad leidt uit de overwinning het failliet af van de Boycotbeweging tegen zijn land. Ver er naast kan hij met die opinie niet zitten want het Europese publiek heeft al langer de buik vol van de eenzijdigheid waarmee Israël wordt aangevallen door hatelijke linkse betweters. Het waren de gewone televoters in zoveel landen die toonden dat hun voorkeur dient gerespecteerd te worden. En hoe!  Want volgend jaar gaat de 64ste editie van het Eurovisiesongfestival door in Jeruzalem, de hoofdstad van Israël.